Bonenblog

Alle bonenberichten bij elkaar


Linzen en staarten

linzen

Hieronder een bericht wat binnen kwam bij de Bruine Bonenbende. En dan valt je oog natuurlijk op de linzen. Met of zonder staart, klinkt goed!

Slow Food Open Keuken – maandag 4 maart

Samen creatief culinair aan de slag in […]



Bidden veur bruune boon’n

kidneybonen

Als je goed kijkt naar bruine bonen, zie je dat ze een bruine naad hebben. Maar hoe komen ze daar eigenlijk aan? Daarvoor moeten we terug naar de 17e eeuw.
In de Klucht van Oene van Jan Vos zijn een […]



Najaarsgedachte

bos kopie

Ha, het is weer herfst. Echte herfst, na die fraaie sliert indianenzomer die we gratis op ons dak kregen, vorige week. En herfst is peulvruchtenweer, dat weet iedereen. Erwten en kapucijners en bonen zijn de najaarstroost die de aarde ons […]



De Bruine Bonenbende en de Dag van de Duurzaamheid

De Dag van de Duurzaamheid is woensdag 10 oktober. Die dag start ook de PlantaarDag campagne.
PlantaarDag is de door jou gekozen dag(en) waarop je bewust plantaardig eet. Op deze (plantaar)dag kies je voor plantaardige producten. Hoeveel plantaardige varianten je […]



Mooi alternatief voor een Gamma-schutting

Van 1640 tot begin vorige eeuw was er in de omgeving van Amerongen een bloeiende tabaksteelt. De warme zuidhellingen van de Utrechtste heuvelrug bleken hiervoor uitermate geschikt. De oogst van de bladeren vond plaats van juli tot september. De bladeren […]



Veel te veel vlees?

Ik kreeg een vraag voor een televisieprogramma. Hoeveel vlees eten we eigenlijk? En is dat meer dan pakweg twintig jaar geleden of niet? Het antwoord vond ik zelf onthutsend. Er komt heel veel meer vlees op tafel dezer dagen. Zeg […]



Plantaardig is goed voor het milieu én je lijf

kleine groenteman

Een Britse studie laat zien dat meer fruit, groenten, granen (en peulvruchten) en minder vlees en zuivel goed voor het milieu is. Om precies te zijn resulteert het in 19% minder broeikasgassen en 42% minder landgebruik. Maar dat niet alleen. […]



Peulvruchten perfecte combi met tannine-rijke wijnen

media_xl_879266

Wanneer ik een proefnotitie over een rode wijn schrijf, staat er in het vakje ‘tannine’ niet zelden een woord als: hoog, behoorlijk, veel! Een ander woord voor tannine is looizuur. Het is een element in wijn dat afkomstig is van […]



Brood & bonen

Dit voorjaar was ik in Toscane om Italiaans te leren. Ik heb meer geleerd dan de Italiaanse taal alleen, bijvoorbeeld ook een ouderwetse methode om boontjes te klaar te maken. Deze methode werd vroeger, toen er nog houtvuren in de keukens […]



De koningin onder de bonen

Ik ben dol op statistieken. Kort en bondig weergegeven informatie, ontdaan van alle relativerende en nuancerende mitsen en maren. Omdat ik van nature een twijfelaar ben, is het af en toe een verademing als je even alles in een hokje […]