Bonentuin


Wisten jullie dat we op landgoed Hackfort in Vorden een echte bonentuin in aanbouw hebben? Waar de bonen worden grootgebracht en vervolgens aan de gasten van De Keuken van Hackfort worden voorgeschoteld? Krakend vers uit de tuin, zo op het bord. Mooier kan het toch niet?

Wat komt er in de bonentuin? Oude rassen, die vanaf prehistorische tijden in Europa gegeten zijn, zoals de duivenboon en de prille tuinboon en het erwtje. Nieuwe bonen, die na de ontdekking van Amerika naar Europa gekomen zijn en al snel de moestuinen en de monden veroverden. Want, o, wat waren die bonen lekker. En natuurlijk héél exclusief. De importbonen raakten snel zó populair, dat er overal lokale rasjes ontstonden. Alle liefhebbers veredelden op de eigenschappen die ze het lekkerst vonden. Groot en klein, knapperig of juist vlezig zacht, en alle kleuren van de regenboog. Die rasjes kregen mooie namen als kogelboontje, of krombek, of Oldamster Witte, of Fries Wâldbeantje. Allemaal boontjes die net iets anders zijn. Je zult ze niet zo gauw in de winkel tegenkomen. Je moet er naar op zoek. Dat maakt het eigenlijk wel zo spannend. Op Hackfort kun je van de zomer komen kijken en proeven. We zetten er natuurlijk ook een paar moderne rasjes tussen. Dan kun je tenminste echt vergelijken: was het vroeger nou lekkerder, of niet? Welke boontjes zijn we per ongeluk bijna vergeten en moeten we gauw in ere herstellen? Het is een echt experiment en de Bruinebonenbende is heel blij dat chef Eric van Veluwen en tuinbaas Maarten Vos van de Keuken van Hackfort deze bonentuin willen aanleggen. We houden jullie op de hoogte.

Op de foto mijn ‘oogst’ bij Vreeken Zaden in Dordrecht, een snoepwinkel voor alle (moes)-tuinliefhebbers.

Hier meer over de locatie: http://www.keukenvanhackfort.nl/

Lizet Kruyff



Reply