Eetbaar moois



Bloemetjes zijn mooi. Ook in de sla. Sommige bloemen zijn zelfs lekker zoals de Oostindische kers en het viooltje. Ik heb ook wat slechte ervaringen achter de rug. Knapperige begoniabloemetjes gaan nog wel maar ik hoef geen chrysanten meer door mijn eten. Ik had zelf het idee dat de hype van eetbare bloemen weer over zijn hoogtepunt heen was. Maar in de Elle Decoration van april 2012 staat achterin een reportage met de titel ‘pluk en eet’. Gert Jan Hageman van restaurant De Kas vertelt daar dat hij vooral peulvruchten verbouwt voor de bloemetjes. Lathyrus is zijn favoriet maar tuinboonbloemen vindt hij ook smakelijk.

Nu blijkt er een Nederlandse Lathyrusvereniging te zijn met als doel het bevorderen van de Lathyrus-teelt door amateur- en professionele kwekers: als we nu zaaien kunnen we straks genieten! De bloemetjes vind ik al jaren mooi. Maar ik heb ze nooit in mijn mond gestopt. Overigens wordt afgeraden om de peulvruchten van de lathyrus te eten vanwege gifstoffen. Maar ik hoor graag van ervaren eters of de bloemetjes de moeite waard zijn. Ze moeten wel heel lekker zijn. Of zou Gert Jan Hageman niet van bonen en linzen houden?

Yneke



Reply