Recepten


image_print
  • legumes and cereals

    Hollandse Humus

    Hummus wordt heel vaak gemaakt van kikkererwten. Ik maak liever hummus van nederlandse bonen.
    Dus van citroenbonen, witte bonen, bruine bonen, reade krodde, gele woudboontjes (als ze maar uit Nederland komen)
    Recept: Hollandse Hummus

    100 gram peulvruchten (rauw) 12 uur […]


  • SnerwtSchermafbeelding 2014-12-22 om 22.19.28

    Erwtensoep van De Boon in de Tuin

    Kees de Boon is De Boon in de Tuin, blog van een moestuinmaniak. Hij schrijft er 'rauw & puur' over zijn moesavonturen. En hij plaatst er de lekkerste recepten. Zijn snert mogen we hier met jullie delen. Enjoy:

    "Dit is toch wel mijn […]


  • Snelle bonenIMG_3392

    Wraps met (zwarte) bonen

    Soms heb je een koelkast vol met restjes rauwkost en een halve krop sla. Een een blik bonen staat altijd wel in de kast. In combinatie met weinig zin of tijd voor koken vind ik wraps dan soms een uitkomst. […]


  • Witte snertSchermafbeelding 2014-12-14 om 17.02.55

    Erwtensoep zonder erwten

    Zoon is jarig en wil graag een spannende soep. Niet zoiets sufs als erwtensoep voor al het bezoek. Terwijl ik met dit winterse weer het liefste iedere dag ergens knolselderij doorheen werk. Van puree voor de zuurkool, als extra groente […]


  • HappySchermafbeelding 2014-10-16 om 10.08.00

    Floorabella’s winnende Happybite

    Floor van Dinteren van Floorabella won dinsdag 14 oktober 2014 het Happybites-contest. Deze challenge van Bonduelle daagde foodbloggers uit hun lekkerste recept met peulvruchten in te leveren. Bij de jongens van Mister Kitchen kookten de beste bloggers hun gerecht. Een […]


  • lunchsaladeSchermafbeelding 2014-09-02 om 10.57.45

    ‘Beansalad in a jar’

    Nu iedereen weer zo'n beetje begonnen is met school en werk, rijst de vraag bij sommigen wat nu een handige lunch is. Bammetjes in een broodtrommel zijn handig mee te nemen. Maar sinds de low-carb-hype wellicht iets te ouderwets. Wraps […]


  • bonenbinderZucchini or Courgette Soup and Bread

    Courgettesoep

    Vier courgetteplanten in de moestuin is wat veel voor een huishouden van vijf eters. Iedere dag kan ik wel een paar mooie oogsten. Gelukkig kun je courgettes als groen vulmiddel overal doorheen doen zonder dat het heel erg opvalt. Maar […]


  • nepbonensaladesperziebonen

    Salade met peulen

    Wij van de bruine bonenbende zijn niet heel streng in de leer. Vandaar dat deze salade toch de website haalt. Want hoe lekker ook, sperziebonen zijn geen bonen. Het zijn peulen met onrijpe peulvruchtjes. Verder bevat een maaltje sperziebonen vitamine […]


  • barbecuesaladekikkererwtensalade

    Ideale barbecuesalade

    Het is barbecueweer verzuchtte de bakker vanochtend. En daarom was het rustig bij de bakker. Blijkbaar shoppen de meeste fikkiestokers nog steeds het liefste vlees. En nemen ze genoegen met knijpflessen saus, afbak-stokbroodjes en bakken aardappelsalade als aanvulling op hun […]


  • kikkererwtenkikkererwtensoep

    Soep met kikkererwten

    door Stella Damstra

    Op zijn website noemt Jamie Oliver het 'pasta e ceci' (pasta met kikkererwten). Ik pas 'm een klein beetje aan en noem het soep met kikkererwten. Hoe dan ook: razend lekker, al helemaal op deze wat gure […]


  • Linzencurryblik-gestoomd-linzen

    Linzencurry met geitenkaas en geroosterde paprika

    Riemke Overal mailde een recept. Klinkt goed en lekker. Hier komt -ie :-)

    Dit recept komt uit een heel oude Allerhande en staat inmiddels niet meer op de website, misschien omdat een ingredient niet meer verkrijgbaar is. Ik maakt het […]


  • Linzensnertlinzensoep

    De lekkerste linzensoep

    door Stella

    Sommige soepen zijn gewoon altijd goed. Dit is er zo een. Met brood en zoute boter. Of met wat geitenkaas of een lekker stukje katenspek op dat brood. Goede winterkost die net wat minder zwaar valt dan erwtensoep […]


  • Maaltijdsaladelinzensalade

    Linzensalade met zelfgedroogde tomaten

    door Stella Damstra

    'Mama, wat eten we vanavond?'
    'Linzensalade, lieverd.'
    'Joepie!'

    Nou, daar word ik natuurlijk heel blij van en met liefde gooi ik  om een uur of vier de tomaatjes op een zachte stand in de oven. Dan hebben […]


  • Toscaansfunghi_porcini_secchi_vaschetta_naturbosco

    Toscaanse saus van witte bonen en eekhoorntjesbrood

    Het was in Toscane, lang, lang geleden, dat ik voor het eerst wittebonensaus kreeg. Wittebonensaus, saus van cannellini, was het Toscaanse antwoord op malle Franse fratsen, vond Silvano Santandrea, de eigenaar van restaurant La Tenda Rossa in San Casciano bij […]


  • zwarte bonenzwarte bonen

    Karbonaadjes met spitskool en zwarte bonen

    door Onno Kleyn

    Maar in extra vergine mag je toch niet bakken? In culiland bestaan allerlei dogma’s, vertelsels, hard of halfzacht gegaarde ideeën. Sommige zijn hardnekkig – ‘dierlijk vet is slecht’ – andere bleken niet houdbaar – ‘van olijfolie krijg […]


  • WintersaladeWinterse bruinebonen salade feta

    Krakend winters

    door Yneke Vocking

    Al die winterse potten zijn best lekker. Of het nu zuurkool, boerenkool of hutspot is, ik vind het allemaal heerlijk. En in dit verband moet ik natuurlijk absoluut de erwtensoep noemen als één van mijn winterse favorieten. […]


  • WinterkostScreenshot-2013-12-06-09.31.44-494x308

    Pastinaakstamppotje met linzen

    door Onno Kleyn

    Ik heb een mooi groot computerscherm. Dat is handig, dan kan ik twee of drie programma’s tegelijk open hebben. Maar die vullen nooit dat hele vlak en zo piepen in de hoeken op hoogst afleidende wijze struiken […]


  • Met kikkererwtenbulgur_kikkererwten

    Frisse bulgursalade met kikkererwten

    door Stella Damstra

    Eigenlijk is het een zomertopper voor bij de barbecue. Maar zo tussen sinterklaas en kerst vind ik 'm ook heerlijk. Met de tintelende frisheid van een beetje citroen, veel kruiden en het stevige van de bulgur kan […]


  • van Sandrakikkererwten

    Gemarineerde kikkererwten

    Sandra Zuidema stuurde een mailtje: “Omdat ik dol ben op kikkererwten, zoek ik voortdurend naar nieuwe toepassingen ervan. Zo verzon ik dit recept”:

    500 gr gedroogde kikkererwten
    1 eetl zout
    2 laurierblaadjes
    1 handje verse rozemarijn en/of tijm
    1 bol […]


  • Vals spelen030722133017_1094 (Large)

    Toscaanse herfstsoep

    door Onno KLeyn

    Hoe doet u dat nou, met dat minder brood eten? Ik probeer het, maar het valt niet mee. Koolhydraten zijn niet alleen goedkoop, maar ook makkelijk. Boterhammen, broodjes, bagels zijn gauw belegd met iets met smaak en […]


  • Aards eten met Onnoimages

    Kikkererwten met kippenlevertjes, oregano en yoghurt

    door Onno Kleyn

    Dat bedachtzame, dat zoet zuigende, dat achter de tong krullende van peulvruchten, van bonen en erwten en linzen, daar gaat mijn culinair hart van gloeien. Niet sneller kloppen, nee zeg, rustiger juist; bonen en erwten zijn aards […]


  • Lekkere linzenlinzen_stoofpotje

    Linzenstoof met speculaaskruiden

    Hierbij een aantrekkelijk recept van gastblogger Joke Boon. Hoewel haar naam uitnodigt tot voor de hand liggende grapjes, houdt Joke ook erg van linzen. En zo rond Sinterklaas is dit wel een erg verrassend spicy recept! (Het recept heeft eerder […]


  • Uit Gereons keukengepaneerde-konijnfilets-met-citroen-en-witte-bonen_1000x667

    Bonenschotel met gekonfijte eendenbout

    door Gereon de Leeuw

    Nederlanders eten weinig bonen, waarom zou ik niet weten. Gedroogde, ingeblikte of opgepotte bonen vormen niet een uitdaging om eens iets mee te maken. Hoe anders is dat in Frankrijk of Italië waar bonen vaak een […]


  • hummusEA1414_hummus-for-real_s4x3

    Hummus strogeel & bleek

    door Ton Zijp

    Voor ze voor 11 weken vertrok vertelde ze me dat ik me in haar afwezigheid maar moest overgeven aan m'n autistische hobby's. Nou ja, in andere woorden en wellicht met een andere strekking en zeer zeker op een […]


  • tuinbonen

    Franse bonenkost

    Gebakken bonen, dat is zoiets geks, als je er aan denkt, bonen in een schaal opwarmen, bah. Toch? Maar dan gebeurt er iets geks. Je schuift diezelfde bonen in een schaal in de oven en opeens komt er iets heerlijks […]


  • Bonen op z'n ItaliaansBorghese_gladiator_1_mosaic_dn_r2_c2-188x156

    La cecina, Italiaanse kikkererwtentaart

    door Antoinette Coops

    Marcus Tullius Cicero was een begaafd redenaar, filosoof, advocaat en politicus. Niet de eerste de beste. Hij sprak de gevleugelde woorden: Non ut edam vivo, sed ut vivam edo Ik leef niet om te eten, ik eet om te […]


  • Recette_thumb1

    Koekjes van bonen

    Daar zit je dan, met een groot wildboek op schoot, op zoek naar wat te doen met een eend. Die viel zomaar op de deurmat en dan moet je er dus wat mee. Maar wat? Inspiratie opdoen in een lekker […]


  • door Felix Wilbrinkpompoenen

    Linzen met pompoen

    Gisteren in de krant en nu al bij de bruine bonenbende. Gastcolumnist Felix Wilbrink heeft een aantrekkelijk linzenrecept voor zijn krant gemaakt. Met toestemming van hem mogen we het recept hier ook laten zien. We willen vaker een recept Felix!

    […]


  • door Shirley DomingusUnknown

    Voedzame troost in barre tijden

    De Grote Stroomstoring. De wat? De Grote Stroomstoring! In 2007!
    Ach ja, ik weet het. Het heeft landelijk weinig indruk gemaakt: de Apache die een stroomkabel over de Waal aan flarden vloog en zo de Bommelerwaard in het donker en […]


  • 13404065-tuinbonen-textuur-achtergrond-ook-wel-fava-of-windsor-bean-grote-grote-bonen-met-een-romige-textuur-

    Pugliese tuinbonenpuree

    door Onno Kleyn

    De ruisende, milde smaak van tuinbonenpuree, daar had ik het een week geleden over. Fijngekookte gedroogde tuinbonen zijn een kenmerkende bereiding van de oostelijke kant van de Middellandse Zee, van Libanon en Egypte, maar ook van Malta, Sicilië […]


  • zwarte-bonen

    Zwarte bonen chili

    1/3 zak droge zwarte boontjes, 12 tot 24 uur weken in koud water. Weekvocht weggooien, met vers water koken tot gaar (maar niet prut). Reken op 45 tot 115 minuten.

    Olijfolie
    3 uien, grof snipperen en (met deksel op de pan) in […]


  • Gregorius2

    Flageoletsoep

    door Lizet Kruyff

    Op zoek naar leuke recepten voor de luisterlunch van zondag 14 oktober in Kasteel Groeneveld in Baarn. Bladeren in honderd jaar oude kookboeken voor de horeca uit die tijd. O, wat is dat spannend. Veel Franse namen voor […]


  • Granaatappelbotanischklein

    Hartverwarmend granaatappelsoepje

    Nogal wat verkouden en grieperige lieden in de omgeving. Hoogste tijd voor een lekker soepje. Natuurlijk, het aloude kibbesoeb recept werkt als de beste vitamine C, maar er is meer waar je lekker van opknapt. Wat lekker weglepelt. Een soepje […]


  • ginger

    Indiase soep van reuzenbonen en wilde spinazie

    door Joke Boon

    Ik ben dol op bonen en peulvruchten. Met mijn achternaam is dat natuurlijk helemaal niet zo vreemd. Bonen zijn zo ontzettend veelzijdig, gezond en lekker dat het verbazend is dat ze niet veel meer gegeten worden. Je […]


  • bruinebonen

    Filosoferen

    door Gerrit Jan Groothedde

    Eén van de dingen die we gisteren (6 maart 2011, bbb) deden in Kasteel Groeneveld, was tijdens het filosoferen de filosoof eren. En dan bedoel ik niet de wijsgeer, maar de eetbare variant. We aten bruinebonenfilosoof, als […]


  • fagioli 154

    Pasta e fagioli

    door Antoinette Coops

    De Italiaanse uitdrukking “Cascare a fagiolo” “Vallen als een boon” betekent dat iets precies op het goede moment op de goede plaats gebeurt. Casca proprio a fagiolo! Fijn, dat komt nu net mooi uit!

    Gezien de tijd […]


  • lekker zwartzwarte bonen

    Zwarte bonensalade

    Zwarte bonen ken ik uit de Chinese keuken als zoete zwarte pasta. Best lekker. Bonduelle heeft nu ook zwarte bonen in een blikje. En zwart zijn ze. Mooi voor een extraatje in salades maar probeer vooral onderstaande salade eens. Simpel […]


  • Kikkererwtenmeel

    Socca!

    Het komt uit Engeland, er staat een Indiase vrouw op en je kunt er een heerlijk Mediterraan gerecht mee maken. Rara, wat is het? Juist. Een pak kikkererwtenmeel. Kikkererwtenmeelpakken zijn heel mooi, met plaatjes en kleurtjes en in 500 talen […]


  • bonen

    Bonensalade

    Ik heb niet zoveel met voetbal. Mijn broer was geen fan. Mijn vader ook niet. Thuis werd er dus zelden naar gekeken. Ik deed nooit mee aan een poultje. Ik wist niet wie de spelers waren*.

    Ik versier het huis […]


  • fagiolodentemorto

    Lamskoteletjes, cannelini en olie

    “Hier, probeer dit eens,” zei Manfred. “Bonen in blik.” Ik was bij Meeuwig op de Amsterdamse Haarlemmerstraat om mijn olijfolietekort te lenigen. De statiegeldfles was net gevuld met Toscaanse olio di frantoio. Maar Manfred heeft meer dan olie. Hij gaf […]


  • Foto-WXKFV7ZO-494x370

    Limabonensalade met tonijn

    Susanna met de Italiaanse achternaam wilde mij best het recept toesturen van haar gerecht met limabonen. Het was één van de vele gerechten die op tafel stonden tijdens een slowfoodbijeenkomst op tuinderij Eyckenstein van Luuk Schouten. (zie blog slow en […]


  • Soep van Dickens

    Het is het Dickens jaar, de goede man is 200 jaar geleden geboren. Dat wordt vooral in Engeland uitbundig gevierd. En som ook een beetje hier. Over eten schreef hij wel, maar het woord ‘boon’ of ‘erwt’ of linze kom […]


  • gepaneerde-konijnfilets-met-citroen-en-witte-bonen_1000x667

    Frisse witte bonensalade met yoghurtdressing

    door Saskia Sol-Vreeburg

    Eindelijk, heerlijk, regen! Wat een droogte in de tuin. De sla- en andijvieplantjes, de verse kruiden, mijn nieuwe rozen, alles moest gesproeid. Het stof waaide op als ik even wat onkruid los schoffelde. Weinig onkruid trouwens met die […]


  • Peas in a Bowl

    Risi e bisi: erwtjes op z’n Venetiaans

    In de winter kan het ook hoor, dan behelpen we ons met diepvries. Maar de lente begint in de Veneto pas echt als er weer verse erwtjes zijn en de risi e bisi alom op tafel staat. Massaal gaan we […]


  • Rilettes van witte bonen

    Kun je een vegetarische rillettes bedenken? Dat recept is toch gemaakt van varkensvlees, of gans, of desnoods tonijn? Ja hoor, dat kan best, ontdekte ik toen ik een meer dan tien jaar oud kookboekje opensloeg. Het ziet er zelfs zo […]


  • Humus anders!

    Kekers, ik kan er nauwelijks genoeg van krijgen. Kikkererwten, precies, die bedoel ik, maar ‘kekers’ klinkt veel interessanter en dat is nog eens de oude naam ook.
    Kijk, ik maak nogal eens humus. Niks an. Hier op deze site staan […]


  • kikkererwten

    Hummus

    door Wouter van den Berg

    Toch gek, als je gevraagd wordt om een stukje voor de Bruinebonenbende te schrijven terwijl die bruine boon nou net je minst geliefde peulvrucht is. En toch, peulvruchten staan bij ons elk week wel een […]


  • bruinebonengekookt

    American beans

    hoofdgerecht, 4 personen

    1 ui, fijngehakt
    2 el olijfolie
    1 groot blikje tomatenpuree
    200 g ham, in stukjes
    1 grote pot bruine bonen (720 ml)
    2 el keukenstroop
    2 tl mosterd
    worcestershire saus of ketjap
    1 el bruine suiker
    peper […]


  • vegetarische bonen

    Linzensoep met citroen

    Nu had ik graag willen pronken met een fraai boekje van de Nederlandse Vegetariërsbond uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Maar geen peulvrucht te bekennen. Dat is vreemd, want wat is er nou een betere vleesvervanger dan de […]


  • 1662-470x225

    Tortillarolls uit de oven

    hoofdgerecht 4 personen

    8 tortilla’s
    1 groene paprika
    1 ui, fijngehakt
    200 g mager rundergehakt
    1 el olijfolie
    1 blikje tomatenpuree
    1 tl komijnpoeder
    1 tl korianderpoeder
    0,5 -1 tl paprikapoeder pikant
    1 pot bruine bonen (370 ml)
    zout
    75 […]


  • Peas in a Bowl

    Erwtensoep zonder vlees

    Laatst kreeg de Bruine Bonenbende een mailtje van Noëlle. Daarin stond dat ze het een leuk initiatief vindt van ons om peulvruchten te promoten! Wat haar opvalt (als vegetariër) is dat veel recepten dan toch weer vlees bevatten. Ze vindt […]


  • Salade van koddige Afrikaanse oogboontjes

    Het oogboontje, ik vind hem leuk. Koddig, bijna. Klein en een beetje krom en lekker buikig, met dat guitige naveltje in zijn holletje. Als je tussen je ooghaartjes doorkijkt zou je zo’n hem zo voor een nierboontje verslijten, maar zo […]


  • iStock_000001160452XSmall

    Griekse tuinbonensalade

    Van onze half-Griekse gastcolumnist ontvingen wij het volgende recept. Het waterige zonnetje voelt meteen veel warmer:

    Mijn Griekse tuinbonensalade

    Het herfstige weer van deze winter, grauw en nat doet mij altijd verlangen naar zon, blauwe lucht en buiten eten. Nu […]


  • kikkererwten

    Soep, saus, wat maakt het uit?

    De scheidslijn tussen soep en saus is een heel dunne. Of een niet-bestaande, zo u wilt. Amerikaanse huisvrouwen schijnen blikken Campbell tot saus te verklaren, om maar eens wat te noemen. En mijn kikkererwtensaus bij de vis, een paar dagen […]


  • Snertmoeder

    Ik hoop dat mijn moeder dit niet leest. Want hoe aardig mijn moeder ook is, koken is niet haar sterkste punt. Genieten van lekker eten heb ik van mijn vader geleerd. En koken? Ja, eigenlijk moet ik dat nog steeds […]


  • Peulvrucht voor de luie huisvrouw

    Linzen zijn vreemd genoeg niet zo bekend. Terwijl ze juist peulvruchten voor beginners zijn. Of voor ‘luie huisvrouwen’ want linzen hoef je namelijk niet te weken. Ze kunnen direct de pan in en na 20, 30 minuten zijn ze gaar. […]


  • ‘Thaise’ limabonen met munt en

    Thais eten, ik ben er dol op. Die heldere, intense smaken, dat gebruik van verse kruiden, die buitelende texturen in je mond! Maar ik vroeg me opeens af waarom je in een Thais restaurant nooit iets met bonen krijgt. Omdat de […]