Helden van de boon


Schermafbeelding 2014-07-16 om 09.26.23


Schermafbeelding 2014-07-16 om 09.25.04Gisteren kwam de jury van de week van de smaak, afdeling Utrecht, bijeen om de genomineerden hun verhaal te laten doen. Op de inspirerende plek Kraaybeekerhof te Driebergen naast de mooie moestuin in de Oranjerie.
Aspirant-held Stijn Costermans van De Moestuin in Utrecht had een kistje ‘specials’ meegenomen en een aantal bakjes droogbonen van de tuin. Zoals orca- of yin en yangboontjes. En grote pronkbonen waarvan er nu al een paar bij mij thuis in een potje staan. Want als jurylid mag ik thuis natuurlijk een en ander uittesten. Udo Prins van het Louis Bolkinstituut vertelde daarna het boeiende verhaal van de opmars van de lupine. Niet alleen doet lupine het goed in vleesvervangers maar ook als hele boon kun je er smakelijke dingen mee maken. Het mooie van de lupineboon is dat het nog meer eiwit en vezels bevat dan de bekende peulvruchten. Als laatste vertSchermafbeelding 2014-07-16 om 09.38.10elde Luuk hoe hij van de tuin bij Landgoed Eykenstein een paradijsje heeft gemaakt. Luuk had een zak met verse bonen bij zich. Zijn doperwten en tuinbonen zijn snel uitverkocht maar meer kan hij niet kwijt op de tuin. Alle drie aspiranthelden noemen nog even expliciet dat bonen niet alleen mooi en gemakkelijk groeien maar dat het een essentieel onderdeel is voor biologische landbouw omdat het door de stikstofbinding van de plant zo goed is voor de grond. Toch mooi dat peulvruchten ook gewoon heel erg lekker zijn….

Binnenkort volgt de uitslag!

Yneke



Comments to “Helden van de boon”

Reply