Hippe boontjes


Is het jullie al opgevallen in de schappen van de supermarkt? Bonduelle brengt blikjes met hippe boontjes op de markt. Ze hadden natuurlijk al heerlijke kikkererwten, linzen en flageolets, maar nu zijn er ook blikjes met kidneybonen, zwarte en black eye bonen. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik een groot fan van ingeblikte, ingevroren, of ingeglaasde bonen ben. Heel handig voor drukke tijden en ook nog eens lekker. Meestal. En ik ben dus wel een fan van Bonduelle. Overblijfsel van jaren kamperen in Frankrijk. Maar ik ben niet zo dol op rode kidneybonen. Alleen als het moet, zoals bij de Azteekse keuken, ja, dan offer ik me op. Ze doen het ook wel leuk in een salade, geeft een kleurtje. En met zwarte bonen heb ik ooit een heel onsmakelijke ervaring opgedaan in een Aziatisch restaurant. Wat kan mij over de streep trekken om aan de hippe rode kidney, de zwarte en de black eye te gaan? Daar heeft de firma aan gedacht. Ze hebben een boekje gemaakt: Let’s talk beans! Met wereldrecepten die goed passen bij de culinaire behoeften van de flexitariër. Fris vormgegeven met smakelijke foto’s. En met een beetje uitleg over de hippe boontjes. Waarmee je ze goed kunt combineren, bijvoorbeeld. Valt er wat te katten? Geen wóórd geschiedenis! (Dat kan ik natuurlijk niet goed vinden) maar verder zijn het gewoon heel maakbare recepten. Kijk maar naar deze viskoekjes.

Viskoekjes met black eye bonen en een fris komkommersausje.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
1 blik black eye bonen van 400 gram, 400 gram kabeljauwfilet of andere witvis in stukken, 3 takjes koriander, 2 lente-uitjes in stukjes, 1 rode Spaanse peper, zonder zaadjes, in stukjes, 2 eetlepels Thaïse vissaus, 1 ei, zout, 3 tot 4 eetlepels bloem, ¼ komkommer, 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels Griekse yoghurt, 1 teentje knoflook uit de knijper, 2 eetlepels fijngesneden peterselie, zonnebloemolie, wat blaadjes sla.

En zo doe je het:
1. Pureer de vis, het korianderblad, de lente-ui en de Spaanse peper, met de vissaus, het ei en wat zout. Prak de black eye bonen en schep ze door de pittige vispuree. Voeg zoveel bloem toe als nodig is voor een stevig mengsel.
2. Maak 12 kleine koekjes van je mengsel en laat ze een half uurtje opstijven in de koelkast. Rasp de komkommer in een zeef, bestrooi met zout en laat uitlekken.
3. Druk het laatste vocht druk je met een lepel uit de komkommer en je mengt deze met de mayo en de yoghurt, knoflook en peterselie. Zet de saus op een koele plaats.
4. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak telkens een paar viskoekjes tegelijkertijd aan beide kanten goudbruin en gaar. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
5. Serveer de knapperige viskoekjes op een even knapperig blaadje sla met het komkommersausje er naast.
Nou, dat gaan we in het weekend toch wel eens proberen met de koters? Lekkerder dan vissticks! En wil je het vega, dan adviseert het boekje om geraspte aardappel in plaats van vis te nemen, en ketjap of sojasaus in plaats van vissaus.

Wil je ook zo’n boekje, of recepten? Zoek op www.bonduelle.nl

Lizet



Reply