Najaarsgedachte


bos kopie


Ha, het is weer herfst. Echte herfst, na die fraaie sliert indianenzomer die we gratis op ons dak kregen, vorige week. En herfst is peulvruchtenweer, dat weet iedereen. Erwten en kapucijners en bonen zijn de najaarstroost die de aarde ons geeft, de eetbare vergulding van de bittere pil dat de dagen weer korter worden en de nachten kouder. In de nazomer komen ze van het land, gedroogd en wel, en wachten dan heel stil tot wij ze met water en hitte weer tot leven wekken. Dan zwellen ze tot glunderend eetgeluk, voedzaam en happig, kruimig en smeuïg tegelijk. Wat hebben ze dan nog verder nodig behalve een straal glinsterende olie of wat smeltend spek? O, piccalilly. Ja, dat kan ook. Ik denk terug aan dat dampende bord favada in Noord-Spanje, witte bonen in een jas van saus, met stukken chorizo en bloedworst erin. Maar onze ouwe trouwe kapucijners, met gebakken uien en die piccalilly ernaast, dat is ook precies wat de Nederlandse burger weer moed geeft. Donkere wijn ernaast, of trappistenbier, en eten maar. Dat, peulvruchtenvrienden, is pas eten.



Reply