Indiase soep van reuzenbonen en wilde spinazie



door Joke Boon

Ik ben dol op bonen en peulvruchten. Met mijn achternaam is dat natuurlijk helemaal niet zo vreemd. Bonen zijn zo ontzettend veelzijdig, gezond en lekker dat het verbazend is dat ze niet veel meer gegeten worden. Je kunt er ook letterlijk alle kanten mee op, afhankelijk van de bereidingswijze wordt het bijvoorbeeld een degelijk Hollands, een kruidig Indiaas of een zonnig Italiaans gerecht.

Reuzenbonen zijn geweldig leuk om te zien en erg smaakvol. Als je wat betreft het eten lastige kinderen hebt, dan kun je ze aan tafel krijgen met reuzenbonen in een tomatensaus en een spannend verhaal over reuzen…

In dit recept van een heerlijke Indiase soep zijn ze gepureerd en dat geeft weer een heel ander plaatje en mondgevoel. Als je ze grof pureert krijg je een beetje nootachtige bite, pureer je ze fijner dan krijg je een romiger effect. Eet er lekker grof brood bij bijvoorbeeld met Humus …

Nodig voor vier personen
200 gram gedroogde reuzenbonen een nacht geweekt
(alternatief: blik reuzenbonen van 400 gram)
Flinke snuf zout
2 tenen knoflook gehakt
2 uien gesnipperd
Olijfolie
2 tl garam massala
1 tl kurkuma
1 volle tl geraspte gemberwortel
4 worteltjes of 1 winterwortel in plakjes
300 gram wilde spinazie, gewassen en grof gesneden
2 groentebouillonblokjes
Zwarte peper

Bereidingswijze
Kook de bonen in het weekvocht en wat zout gaar gedurende 45-60 minuten. Controleer op gaarheid en laat afkoelen.
Verhit een flinke scheut olijfolie en fruit hierin zachtjes de knoflook, ui, en gemberwortel. Voeg na 5 minuten de kurkuma en garam massala en wortel toe en bak al omscheppend even mee. Voeg nu in delen de spinazie toe en bak omscheppend tot deze slinkt. Voeg als de spinazie geslonken is twee bouillonblokjes en zoveel water toe dat alles onder staat. Breng aan de kook. Laat 15-20 minuten zachtjes pruttelen. Pureer in de keukenmachine de bonen samen met het spinaziemengsel, tot een grof of meer fijn gepureerde soep. Voor de smaak maakt dat niets uit voor het mondgevoel echter wel. Warm de soep al roerend op en maal er wat peper over. Boon-appetite!

Gastcolumnist Joke Boon
eigen site: www.boonappetite.nl

image_print


Filosoferen Hartverwarmend granaatappelsoepje
Filosoferen
Hartverwarmend granaatappelsoepje

Reply