Linzensalade met zelfgedroogde tomaten



door Stella Damstra

‘Mama, wat eten we vanavond?’
‘Linzensalade, lieverd.’
‘Joepie!’

Nou, daar word ik natuurlijk heel blij van en met liefde gooi ik  om een uur of vier de tomaatjes op een zachte stand in de oven. Dan hebben ze mooi de tijd om zoet en zacht te worden en het hele huis heerlijk te laten ruiken.

hoofdgerecht, 4 personen

Dit gaat erin:
400 tot 500 gram trostomaatjes of romaatjes
balsamico azijn
olijfolie
peper
zeezout
paar takjes tijm
1 rode ui
rodewijnazijn
wat gemengde sla of rucola
2 blikken linzen (van 400 gram)
paar eetlepels olijfolie
peterselie en eventueel andere groene kruiden
1 appel
100 gram geitenkaas of feta

Zo maak je ‘m
De tomaten eerst, oven verwarmen op 140 graden. Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze op een bakplaat op een stuk bakpapier. Leg de takjes tijm erop, wat peper en zeezout erover. En besprenkelen met olijfolie en balsamico. Zet 80 tot 90 minuten in de oven en laat ze daarna iets afkoelen.

De rode ui snij je in dunne halve ringen. Doe in een kom met een paar eetlepels rodewijnazijn en wat zout. De ui wordt dan lekker zacht.

De gemengde spa of rucola gooi je in een grote schaal. Daar kunnen de uitgelekte linzen bij (die je eventueel eerst even wat warm maakt). Meng er de rode ui door met de kaas in kleine blokjes, appel in stukjes, tomaten, de groene kruiden en peper en zout naar smaak. Het tomatenvocht van de bakplaat giet je er overheen, eventueel met een extra scheut olijfolie.

Fijn met een knapperig broodje.

image_print


Toscaanse saus van witte bonen en eekhoorntjesbrood De lekkerste linzensoep
Toscaanse saus van witte bonen en eekhoorntjesbrood
De lekkerste linzensoep

Reply