Pasta e fagioli


door Antoinette Coops

De Italiaanse uitdrukking “Cascare a fagiolo” “Vallen als een boon” betekent dat iets precies op het goede moment op de goede plaats gebeurt. Casca proprio a fagiolo! Fijn, dat komt nu net mooi uit!

Gezien de tijd van het jaar is het een goed moment voor één van de mooiste boontjes die ik ken, de verse borlotto. Als de boontjes eenmaal gekookt zijn verliezen ze de duidelijke mooie tekening maar een kniesoor die daar op let. Borlotti zijn namelijk niet alleen mooi maar ook lekker.

Eigenlijk hoor je deze geurige soep te maken in de herfst of de winter, maar dit is zo smaakvol, dat wil je het hele jaar eten. Met de toevoeging van meer water en minder pasta geef je er nu gewoon een zomerse draai aan. En zo is je timing weer perfect!

300 gram verse bonen (ongeveer 700 gram in de peul), of 300 gram bonen uit blik, of 100 gram gedroogde bonen
100 gram ontbijtspek
1 sjalot
1 bosui
2 stengels bleekselderij
1 wortel
een paar takjes platte peterselie
1 dikke teen knoflook, gekneusd
2 takjes rozemarijn
1,25 liter water
200 gram gepelde of gezeefde tomaten
100 gram kleine pasta, bijvoorbeeld ditaloni
zout en peper naar smaak

Snijd de sjalot, bosui, bleekselderij en de wortel in kleine blokjes en hak de peterselie.
Doe de olijfolie in de pan en bak de gesneden ingrediënten erin.
Doe het ontbijtspek erbij zodra de sjalot zacht is en doe de knoflook en rozemarijn erbij. Schroei het spek rondom dicht. Doe het water, de bonen, tomaten, peper en zout erbij en laat dit 45 minuten koken.
Doe de pasta zoveel minuten als aangegeven op de verpakking voor het einde van de kooktijd in de soep.
Je kunt voordat je de pasta toevoegt een gedeelte van de soep pureren met de staafmixer. Verwijder de rozemarijn voordat je gaat pureren.
Gebruik je gedroogde bonen dan week je ze de nacht tevoren in water met wat zout en kook je ze een uur apart, voordat je ze toevoegt aan de soep.

In de winter maak je de soep dikker, door minder water toe te voegen (1 liter) en meer pasta (300 gram). En dien heter op.

Muziek terwijl u werkt:
Just in time, Gene Kelly en Julie Andrews
Black bean soup, Starsky and Hutch

Antoinette Coops
gastcolumniste
Haar eigen blog: Italiaans koken met Antoinette