Peulvrucht voor de luie huisvrouw


iStock_000015704374XSmallLinzen zijn vreemd genoeg niet zo bekend. Terwijl ze juist peulvruchten voor beginners zijn. Of voor ‘luie huisvrouwen’ want linzen hoef je namelijk niet te weken. Ze kunnen direct de pan in en na 20, 30 minuten zijn ze gaar. Een andere leuke eigenschap is dat ze in vele kleuren te krijgen zijn. Van donkergroen, bijna zwart, via bruin, geel tot fel oranje. Verwarrend is wel dat de ene linze (lins?) na koken heel blijft en de andere uit elkaar valt zoals de gemiddelde spliterwt. Du Puy linzen zijn donkergroen, blijven heel en hebben een hele goede reputatie. De oranje linzen uit het volgende recept vallen uit elkaar en zijn in vrijwel iedere supermarkt te krijgen… Ideaal voor een winters soepje waar je warm en vrolijk van wordt.

250 g rode linzen
2 ui, fijngesnipperd
1 blokje gember, geschild en geraspt of fijngehakt
1-2 teen knoflook
(1 el milde kerriepasta)
2-4 el olie
1-2 groentebouillontabletten

Verhit de olie in een diepe pan en fruit de gember, ui en knoflook enkele minuten op laag vuur. Voeg de linzen en bouillontabletten toe en een liter water. Breng aan de kook. Na 15 a 20 minuten zijn de linzen gaar en uit elkaar gevallen. Breng de soep eventueel op smaak met de currypasta en voeg zoveel water toe tot de gewenste dikte. Dit is een simpele variant maar uiteraard kun je ook pompoen, wortel, tomaten of andere groente meegaren.

Lekker met naanbrood.
Yneke

image_print


‘Thaise’ limabonen met munt en Snertmoeder
‘Thaise’ limabonen met munt en
Snertmoeder

Comments to “Peulvrucht voor de luie huisvrouw”


  1. Ik heb inmiddels linzen ontdekt en vind ze erg lekker. Eerst uit een glazen potje of blikje, maar nu probeer ik ze ook zelf te koken. Helaas wordt het vaak zo’n prutje en ziet het er echt niet meer aantrekkelijk uit. Hoe kook ik linzen nu het beste? Laatst heb ik groene met oranje samen gekookt. Helaas was alles aan het einde van de rit groene smurrie !

    Reply
    • Administrator


      Beste Linda, wat jammer dat je eerste linzen-kookervaring tot een onaantrekkelijke smurrie leidt. Oranje linzen vallen gemakkelijk uit elkaar na twintig minuten koken. Die heb ik zelf nog nooit heel op mijn bordje gekregen of ze waren half rauw en niet lekker. Maar groene, bruine en zwarte linzen blijven mooi heel. Tenminste, als je ze niet te lang kookt. Check af en toe of ze gaar zijn en kook dan niet langer dan nodig.
      Groen combineren met rode (oranje) linzen lijkt me geen goed idee. Niet alleen vanwege de kooktijd maar ook al omdat de kleurcombinatie niet de mooiste is.

      Reply

Reply