Peulvrucht voor de luie huisvrouw


iStock_000015704374XSmallLinzen zijn vreemd genoeg niet zo bekend. Terwijl ze juist peulvruchten voor beginners zijn. Of voor ‘luie huisvrouwen’ want linzen hoef je namelijk niet te weken. Ze kunnen direct de pan in en na 20, 30 minuten zijn ze gaar. Een andere leuke eigenschap is dat ze in vele kleuren te krijgen zijn. Van donkergroen, bijna zwart, via bruin, geel tot fel oranje. Verwarrend is wel dat de ene linze (lins?) na koken heel blijft en de andere uit elkaar valt zoals de gemiddelde spliterwt. Du Puy linzen zijn donkergroen, blijven heel en hebben een hele goede reputatie. De oranje linzen uit het volgende recept vallen uit elkaar en zijn in vrijwel iedere supermarkt te krijgen… Ideaal voor een winters soepje waar je warm en vrolijk van wordt.

250 g rode linzen
2 ui, fijngesnipperd
1 blokje gember, geschild en geraspt of fijngehakt
1-2 teen knoflook
(1 el milde kerriepasta)
2-4 el olie
1-2 groentebouillontabletten

Verhit de olie in een diepe pan en fruit de gember, ui en knoflook enkele minuten op laag vuur. Voeg de linzen en bouillontabletten toe en een liter water. Breng aan de kook. Na 15 a 20 minuten zijn de linzen gaar en uit elkaar gevallen. Breng de soep eventueel op smaak met de currypasta en voeg zoveel water toe tot de gewenste dikte. Dit is een simpele variant maar uiteraard kun je ook pompoen, wortel, tomaten of andere groente meegaren.

Lekker met naanbrood.
Yneke