Soep met kikkererwten


door Stella Damstra

Op zijn website noemt Jamie Oliver het ‘pasta e ceci’ (pasta met kikkererwten). Ik pas ‘m een klein beetje aan en noem het soep met kikkererwten. Hoe dan ook: razend lekker, al helemaal op deze wat gure lentedag. ¬†En ook nog eens razendsnel op tafel. Succes verzekerd.

Wat moet erin?
olijfolie
1 fijngesnipperde ui
2 fijngesneden stengels bleekselderij
fijngehakte blaadjes van 1 of 2 takjes rozemarijn
2 grote blikken kikkererwten
halve liter bouillon (kip of groente)
125 gram gewone of ‘pasta per suppa’ vermicelli
zout en peper
verse peterselie

Zo maak je ‘m
Fruit de ui, bleekselderij en rozemarijn zachtjes in wat olijfolie. Niet te hard, de groente moet zacht worden zonder te verkleuren.
Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Gooi ze in de pan en dan kan meteen ook de bouillon erbij. Tien tot vijftien minuten zacht laten koken.
Schep dan een paar grote lepels van het mengsel uit de pan en pureer dat wat er in de pan overblijft met een staafmixer.
Doe de rest van het mengsel weer in de pan, net als de vermicelli en kook op laag vuur nog paar minuten door.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveren in een mooie diepe kom met wat verse peterselie of nog een klein takje rozemarijn. Knapperig broodje erbij. Klaar.

O ja, de soep kan wat te dik worden. Gewoon wat extra kokend water erbij. Opgelost.