Soep, saus, wat maakt het uit?


De scheidslijn tussen soep en saus is een heel dunne. Of een niet-bestaande, zo u wilt. Amerikaanse huisvrouwen schijnen blikken Campbell tot saus te verklaren, om maar eens wat te noemen. En mijn kikkererwtensaus bij de vis, een paar dagen geleden, zou in kleine kopjes geserveerd een uitstekend soepje zijn. Kikkererwtensaus bij de vis ja, mijn gasten waren ook verbaasd. Er is niks aan, hoor. Zullen we hem even doornemen? Fruit de uien glazig en daarna goudgeel in 4 eetlepels olie, rustig, geen laaiende vuren. Dat duurt een minuut of 10. Bak dan nog heel eventjes de knoflook mee, zeg een minuut. Veeg alles in de beker van de staafmixer en doe de kikkererwten en het korianderblad erbij. Pureer en voeg een beetje water toe als het te dik is. Doe in een steelpan en warm grondig door. Breng op smaak met gemalen koriander, komijn, chilipeper en zout. Laat niet heel lang pruttelen, want dan raakt het korinaderblad zijn smaak kwijt. Afkoelen en weer opwarmen kan weer wel.
Zet de oven aan op 20 graden. Zout de vis grondig, doe in een ovenschaal en wentel hem in olijfolie. Bak, afhankelijk van de dikte van de stukken, 6-9 minuten in de oven. Overgiet met de saus en serveer. Of laat de vis helemaal weg, verdubbel het recept en eet als soep.

Vis met kikkererwten-koriandersaus

Voor 4 personen

1 ui, fijngesnipperd
2 x 4 eetlepels olijfolie
1 een knoflook, gehakt
1 blik à 400 ml kikkererwten
1 bosje vers korianderblad
1 eetlepel gemalen koriander
1 eetlepel gemalen komijn
beetje gemalen chilipeper
600 g kabeljauwfilet (of een andere vis)