Zwarte bonen chili


zwarte-bonen1/3 zak droge zwarte boontjes, 12 tot 24 uur weken in koud water. Weekvocht weggooien, met vers water koken tot gaar (maar niet prut). Reken op 45 tot 115 minuten.

Olijfolie
3 uien, grof snipperen en (met deksel op de pan) in 10 tot 15 minuten heel zacht fruiten in olijfolie

Toevoegen, vlam groter en even laten pruttelen:
1 blik tomatenblokjes (400 ml)
1 theelepel gemalen komijn
½ theelepel cayennepeper (mag ook meer) of een verse rode peper, gesnipperd
2 theelepels paprika
2 theelepels oregano
5 tenen knoflook, gesnipperd

Met het deksel van de pan alles even laten pruttelen totdat de groente gaar genoeg is en de saus (indien nodig) iets is ingedikt:
3 paprikas (rood, geel groen)
1 bouillonblokje en een bekertje water toevoegen
1 blikje maïs afgieten en toevoegen

De gare boontjes voorzichtig door het groentemengsel scheppen.
½ bos peterselie en ½ bos koriander  grof hakken en kort voor het serveren toevoegen.

Wij versieren dit graag met een royale lik sweet chili saus.

Dit is een op zichzelf staande maaltijd maar kan goed worden aangevuld met een stukje gegrilde kip of vis, een gepofte aardappel of een stukje cornbread.

Cornbread:

300 gram fijn maismeel (polenta)
100 gram bloem
1 mespunt zout
1 eetlepel suiker of honing
½ theelepel cayennepeper
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel oregano
2 eieren
350 ml melk
een klont boter, gesmolten (truc: in de vorm laten smelten terwijl de oven voorverwarmt)
Meng alle ingrediënten met een garde of mixer tot een glad beslag. Bak 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Leuk: mini cornbread in muffinvormpjes.

image_print


Flageoletsoep Pugliese tuinbonenpuree
Flageoletsoep
Pugliese tuinbonenpuree

Reply