Portugees/Indiase bonen


Het zal wel weer niet het eerste culinaire doel zijn waar veel toeristen in Lissabon op af springen, maar toen ik gisteren bij het Castelo liep, trof ik er een restaurantje dat beweerde ‘Goa-Portugees’ voedsel te verstrekken. En dat niet alleen, ze hadden een Indiase feijoada op de kaart, de nationale bonenschotel van Portugal dus, in een Aziatische jas. Geprobeerd. Smaakte goed, witte bonen in een volle saus met wat tomaat en kruiden, en redelijk pittig. Het verschil met de Europese versie? De worst. Een flink gerookte varkensworst die stijf staat van de specerijen, die verbrokkeld of in stukjes gesneden de bonen oppept tot een fraai, simpel en voedzaam voorbeeld van fusion cooking bien avant la lettre. Proberen? Lastig zonder die worst. Hij wordt online verkocht in Australië, maar daar schieten we weinig mee op. Kortom, gewoon een retourtje Lissabon boeken, net als wij hebben gedaan. En dan op naar restaurant Arco do Castelo. De rest van het aanbod was ook al zo verdraaide lekker.

Onno



Reply