Bimbambeierende spek in de bonensoep


Bruine bonen en spek, als je Nederlanders en hun recepten mag geloven zijn ze voor elkaar geschapen. Bruinebonensoep bevat spek, punt uit. En zo maakte ik hem onlangs ook weer. Maar met mijn lepel in mijn bord begon ik te twijfelen. Dat spek galmde overal doorheen, bimbambeierde de bonen naar de achtergrond. Heel eerlijk: ik vond het minder lekker. Was het de variëteit spek? Had ik te veel gebruikt? Of ben ik inmiddels verpest door Italiaanse toestanden, waar olie gebruikelijk voor de o zo noodzakelijke afronding zorgt van het peulvruchtelijk geluk?

Wij gaan daar niet uitkomen, u en ik. Tegen dit soort persoonlijk gewriemel en gewroet valt niet op de theoretiseren. En om er nu meteen Tilburgse professoren in de psychologie op los te laten…
Kortom, ik maak de volgende keer bruinebonensoep met prei en ui en knoflook en zo. Maar zonder spek. Giet ik er aan tafel olijfolie bij, zo recht in mijn bord. gewoon een prei snijden, grondig wassen, ui snipperen, gezond wat knoflook erbij, een , twee, drie tenen, en fruiten. Gare bonen erbij en koken maar. Na verloop van tijd alles of een deel pureren en dan zorgen voor de juiste smaak met zout en peper. Ach, het leven is zo gemakkelijk. Als je maar gewoon doet! Dat liet Annie M.G. Schmidt haar Tante Patent al zeggen en verdraaid, ze had gelijk. Februari, wel of geen Elfstedentocht, wat maakt het uit? Wij hebben tenminste bonensoep.

OnnoReply