Bonenblog

Alle bonenberichten bij elkaar


Dr. Frank houdt ook van bonen!

Bonen en blowing in the wind
Peulvruchten zoals bonen zijn het stiefkindje van de culinaire wereld, het is net alsof ze niet lekker zijn en daardoor weinig aandacht krijgen. Over smaak valt niet te twisten, maar ik wil toch proberen […]



Veldertjes of Velderwtjes?

 

Beste BBB,
In jullie categorie-lijst zie ik ze niet staan: Veldertjes (jonge kapucijners). Wordt al lange tijd uitgelachen. Ik noem ze “veldertjes”. Een vriendin noemt ze “velder(w)tjes”. Hoe heten ze nu?
Nou ja, ze smaken er niet minder om. […]



Bonen en olie

Ik heb het eerder gezegd, ik zeg het nu: bonen hebben vet nodig. Het was 1986, december en bar koud. Het restaurantje in ons Italiaanse dorp heette La Toppa en bood behagelijkheid en knoestig eten, vandaar dat we daarheen huiverden […]



Grauwe erwtenoogst

Het lijkt een aflevering van het Polygoon Journaal van vroeger: voor mij brult een dorsmachine als uit de jaren vijftig, gevoed door landwerkers in hemdsmouwen. Ze duwen woeste bossen droge stengels in de muil van het ding, bleekbruine ranken waartussen […]



Groningse knipselbonen uit Wageningen

GRONINGEN – De oudere Groningers kennen ze misschien nog wel: de traditionele Groninger dreuge bonen, ook wel knipselbonen genoemd.

Vroeger werden deze bonen veel gegeten, nu zijn ze bijna niet meer te krijgen. Maar als het aan Pieter Lammerts ligt […]



Een eitje

Peulvruchten zijn vezelrijk, verzadigen lekker en kunnen vlees vervangen. Klinkt allemaal goed maar belangrijker nog is dat je er heerlijke gerechten mee kunt maken of maaltijden er gemakkelijk mee ‘opleukt’. Dat koken met peulvruchten een eitje is kun je in […]



Ieniemienieboontjes

Gisteren ging  de bonenestafette alweer zijn vierde week in. Twee oktober was het Grote Bonendiner en vandaag doen wij thuis ook weer wat met peulvruchten. Afgelopen week was ik voor onderzoek in Eindhoven en sneller dan verwacht stond ik weer […]



Hoe kun je vaker peulvruchten eten?

De Bruine Bonenbende is gek op peulvruchten. Maar dat betekent niet dat we iedere dag een hoofdmaaltijd met bonen, linzen of erwten eten. We vinden veel andere gerechten namelijk ook heerlijk.

Maar, vaker dan anderen, komen we op het idee […]



Waarom zijn vezels in peulvruchten zo

Peulvruchten zijn vezelrijk (zie blog) en er zitten veel verschillende soorten vezels in peulvruchten (zie blog). En wanneer je regelmatig een (kleine) portie bonen, linzen of erwten toevoegt aan je maaltijd kom je een stuk gemakkelijker aan je dagelijkse behoefte aan vezels. Maar waarom […]



De verschillende soorten vezels in

Peulvruchten zijn vezelrijk (zie blog) Maar dat niet alleen. Peulvruchten bevatten veel verschillende soorten vezels, zowel fermenteerbare als niet fermenteerbare voedingsvezels zoals cellulose, gommen, slijmstoffen en onverteerbaar zetmeel

Fermenteerbare en oplosbare vezels zijn oplosbaar in water. In het eerste deel van de darm, […]