Captain’s dinner


Wie bij een bonenblog de kreet ‘captain’s dinner’ slaakt, denkt meteen aan de bruine bonen of kapucijners met allerhande dingetjes erbij. Heet niet voor niets ook wel Hollandse rijsttafel. Maar neem het nou eens letterlijk, dan ben je aan dis genood van de Kapitein van het schip waar je op vaart. En dan het liefst een cruiseschip, of zoals vroeger, de Holland-Amerika Lijn. En daar heb ik het nu over. Er is namelijk pas een leuk boek op de markt gebracht over Koken met de Holland-Amerika Lijn, kortweg HAL. Staan er peulvruchten op tafel? Jazeker, traditioneel, maar ook chic.

Captain’s dinner vergast de lezer op een virtueel reisje van Amsterdam naar New York, met aan de hand van oude menukaarten samengestelde gerechten. Eerst lees je de geschiedenis van het eten aan boord, hoe het gemaakt werd, wie het maakten en waar en hoe het werd opgedist. We wanen ons even in de Eerste Klas, daar was best groot verschil tussen. Maar ondanks de Haute Cuisine voor deze passagiersgroep krijgen zij ook wel de aanbeveling van de kapitein om maar eens lekker Erwtensoep te eten, of Kapucijners met Spek. Dat is dan wel voor de lunch. Je waggelde van boord van uitgebreid ontbijt via copieuze lunch naar overdadig diner of buffet. Eén passagiere klaagt dat ze in 8 dagen tijd evenveel kilo’s is aangekomen. Het is kennelijk moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen zoveel lekkers.
Behalve typisch Nederlandse gerechten excelleert de keuken aan boord van de HAL-schepen in de internationale keuken. Ik heb een bonenrecept gezocht en gevonden dat bij die wereldkeuken hoort. Wel is het zo dat de auteurs de recepten aan de hedendaagse smaak hebben aangepast. Dus helemaal authentiek jaren dertig of vijftig is het niet. Lekker is het zeker.

Italiaanse bonensoep
Dit heb je nodig voor 4 personen:

½ eetlepel olijfolie, 100 gram pancetta of bacon in kleine stukjes, ½ eetlepel fijngehakte rozemarijn, 1 gesnipperde ui, 3 geschrapte en in dunne plakjes gesneden wortelen (ca 150 gram) 2 stengels in boogjes gesneden bleekselderij, 1 liter kippenbouillon, 2 eetlepels tomatenpuree, 1 blik witte cannellini-bonen, afgespoeld en uitgelekt, 75 gram pasta (kleine vormpjes als schelpjes of minimacaroni) 4 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas, 2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie.
En zo doe je het: Verhit de olie in een soeppan en bak de pancetta in enkele minuten goudbruin. Voeg de rozemarijn, ui, wortel en bleekselderij toe en bak ze vier tot vijf minuten op matig vuur mee. Schenk de bouillon bij en roer er de tomatenpuree, bonen en pasta door. Breng aan de kook en zet het vuur lager. Kook de soep op matig vuur nog circa tien minuten of tot de pasta gaar is. Roer de soep af en toe door. Proef en voeg eventueel nog zout en peper toe. Schep de soep in kommen en strooi er de Parmezaanse kaas en peterselie over. Serveer met stokbrood.

Bereidingstijd,: 30 minuten.

Captain’s Dinner, Koken met de Holland-Amerika Lijn, Sandra van Berkum en Tal Maes, Scriptum, 2011

Lizet KruyffReply