Friese held van 2014Tjalke Stoelwinder uit Jubbega (Friesland) is verkozen tot nationale Held van de Smaak 2014. De uitverkiezing werd zaterdag 27 september jl. bekend gemaakt tijdens het openingsevenement van de Week van de Smaak in Ede. De jury oordeelde dat Tjalke Stoelwinder van de 12 finalisten – uit iedere provincie één – het best voldoet aan het profiel van een Held van de Smaak. De verkiezing stond volledig in het teken van het thema ‘bonen en peulvruchten’.

Innovatief
Tjalke Stoelwinder verdient de uitverkiezing tot Held van de Smaak door de innovatieve manier waarop hij peulvruchten in de markt zet en beschikbaar maakt voor een brede doelgroep. Als medewerker van groothandel Greydanus BV uit Heerenveen heeft hij het initiatief genomen tot de ontwikkeling van koel-verse maaltijden met bijzondere oude bonen- en erwten als belangrijkste ingrediënt. Deze dragen namen als de Reade Krobbe, het Giele Wâldbeantje en de Kollumer zoete erwt. Om dit te realiseren werkt hij samen met een breed netwerk van telers, maaltijdbereiders, supermarkten en zorginstellingen in de regio. De maaltijden – gemaakt van natuurlijke ingrediënten en uitstekend van smaak – vinden hun weg in de ouderenzorg, via supermarkten, maar bijvoorbeeld ook naar studenten. Zijn ambassadeurschap voor de peulvrucht, liefde passie voor de oude regionale rassen, de samenwerking met een uitgebreid netwerk en het innovatieve karakter van de maaltijdontwikkeling gaven de doorslag voor de vakjury, die wederom bestond uit Andrea van Gemst, Anneke Ammerlaan, Peter Klosse, Eric van Veluwen, Bob Cramwinckel en Mac van Dinther. De jury roemde alle 12 finalisten die allen op hun eigen manier bezig zijn om bonen en peulvruchten af te helpen van hun ietwat stoffige imago en bewijzen dat bonen ook best ‘sexy’kunnen zijn.

Publieksprijs
De publieksprijs werd gewonnen door Ton Vreeken van Vreeken’s Zaadhandel uit Dordrecht. Hij behaalde met voorsprong de meeste stemmen van de verkiezing op de website van de Week van de Smaak. De zaadhandel van Ton Vreeken is een begrip in het land. Met zijn zaadhandel voorziet hij tuinders en hobbytelers door heel het land van zaadgoed. Hiermee en met zijn goed lopende webwinkel heeft hij een grote schare volgers opgebouwd, die en masse op hem gestemd hebben.

De Held van de Smaak verkiezing is onderdeel van de Week van de Smaak die dit jaar plaatsvindt van 27 september tot en met 5 oktober. Door het hele land vinden honderden smaak-activiteiten plaats waarvan velen in het teken staan van bonen en peulvruchten.

Meer helden>>Reply