Goede voornemens? Denk Powerplate!


Het voedingscentrum weet niet zo goed raad met peulvruchten. Ze vinden ze lastig in een hokje te plaatsen omdat peulvruchten veel koolhydraten, veel vezels en veel eiwitten bevat. Daarom worden bonen, erwten en linzen bij de zetmeelrijke producten gerekend zoals aardappelen en rijst maar staan ze ook op depagina van vleesvervangers. In de schijf van vijf worden peulvruchten daarom helemaal niet genoemd….

In de VS heeft een belanghebbende organisatie op het gebied van voeding en gezondheid, PCRM, een veel positiever en duidelijker beeld van peulvruchten. PCRM zet de peulvruchten in de powerplate! Naast fruit, groente en granen is een duidelijke plek weggelegd voor peulvruchten: “Deze vier voedselgroepen leveren je de goede voeding die je nodig hebt. Je kunt zonder dierlijke producten….. ”

Wij van de bruine bonenbende combineren peulvruchten graag met een klein beetje spek en zijn niet vies van een goed gebakken biefstukje. Maar de boodschap mag duidelijk zijn. De peulvrucht verdient een belangrijker plek op je bord dan het voedingscentrum nu promoot. Als wij als bruine bonenbende een goed voornemen moeten noemen dan is het dit jaar de peulvrucht nog duidelijker op de (menu)kaart zetten. Als gezonde maar vooral lekkere keuze.

YnekeReply