Held StijnTuinder Stijn Costermans is Held van de Smaak van de Provincie Utrecht. En ik mocht als jurylid Stijn tot held benoemen in zijn eigen tuin. Voor de pronkbonen.

Stijn is blij verrast met de titel Utrechtse Held van de Smaak. “Dit is niet alleen waardering voor mij”, zegt Stijn, “maar voor iedereen bij De Moestuin. Verder hoop ik dat door deze titel nog meer mensen eens een kijkje komen nemen bij De Moestuin. ”

Stijn is werkzaam bij de biologische Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht. Daar kweekt hij samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vele ‘vergeten’ groenten waaronder zo’n 20 soorten peulvruchten en bonen. Stijn heeft veel aandacht voor droogbonen, het Hollandse basisvoedsel van vroeger. Zo teelt hij onder meer Wieringer droogbonen, kievitsbonen, yin-yang bonen en heilige bonen. Maar hij verbouwt ook verse peulvruchten als kapucijners, sperziebonen en toverbonen. Hoewel het uiterlijk van sommige bonen er zeker mag zijn, staat smaak voor Stijn voorop.
De jury was tijdens de ontmoeting met de genomineerden onder de indruk van zijn inspirerende en enthousiasmerende verhaal en de wijze waarop hij een grote groep mensen betrekt bij De Moestuin. De groenten uit de tuin worden gebruikt in het lunchcafé van de moestuin en verkocht in de winkel. Ook verschillende restaurants in en om Utrecht weten De Moestuin te vinden als leverancier van bijzondere smaakvolle groenten.

Stijn Costermans zal Utrecht vertegenwoordigen bij de landelijke Held van de Smaak verkiezing die op 27 september in Ede plaatsvindt. Ede is Hoofdstad van de Smaak 2014.

meer lezen>>

YnekeReply