Hoe kun je vaker peulvruchten eten?


De Bruine Bonenbende is gek op peulvruchten. Maar dat betekent niet dat we iedere dag een hoofdmaaltijd met bonen, linzen of erwten eten. We vinden veel andere gerechten namelijk ook heerlijk.

Maar, vaker dan anderen, komen we op het idee om ergens een handje gekookte peulvruchten* te gebruiken:

1. Een pastasaus op basis van gepureerde peulvruchten is romig en heeft verder niet veel nodig dan goede olijfolie en wat kruiden.

2. Een handje bonen door de pastasaus, bijvoorbeeld pittige tomatensaus met olijven, blikje tonijn en een kop witte bonen.

3. Peulvruchten als bindmiddel voor gebonden soep: gepureerde groente bindt mooier met een kop witte bonen erdoor.

4. Een minestrone zonder een kop witte bonen is geen echte minestrone. Van een kop bonen wordt iedere soep lekker gevuld.

5. Gepureerd met olijfolie, verse kruiden, knoflook of andere smaakmakers. Hummus is natuurlijk bekend. Maar ook van andere peulvruchten maak je in een handomdraai met de vork of staafmixer gezond en lekker broodbeleg.

6. Hummus of andere bonendip met stukjes rauwe groente zoals bleekselderij, wortel en paprika is een gezonde snack. Ook kinderen vinden het heerlijk.

7. Een kop peulvruchten door de salade. Mooie donkerpaarse kidneybonen doen het bijvoorbeeld goed. Maar ook grote witte bonen door een Griekse salade met feta en paprika.

8. Vervang de helft van de gehakt voor een tacovulling door kidneybonen of bruine bonen: minder vlees, meer vezels, zeker zo lekker.

9. Tapas van grote Spaanse witte bonen in marinade met olijfolie.

We horen graag meer suggesties!

Yneke

*gekookte peulvruchten kun je natuurlijk zelf koken en bijvoorbeeld in porties invriezen. Maar de Bruine Bonenbende vindt peulvruchten uit blik of pot net zo gemakkelijk. Vind je ze te zout? Wanneer je ze afspoelt en uit laat lekken ben je de helft van het zout al kwijt.Reply