Ieniemienieboontjes


Gisteren ging  de bonenestafette alweer zijn vierde week in. Twee oktober was het Grote Bonendiner en vandaag doen wij thuis ook weer wat met peulvruchten. Afgelopen week was ik voor onderzoek in Eindhoven en sneller dan verwacht stond ik weer buiten het archief. Dus had ik even tijd om naar de Kruisstraat te gaan, waar om het hoekje vroeger een paar oudere Indische dametjes een geweldig afhaaltoko bestierden. Maar helaas, alles verandert, het winkeltje was dichtgemetseld. Wat nu? Even verderop zag ik een SriLankaanse kruidenier. Die dan maar eens verkennen. Dat was leuk! Met tassen vol heerlijkheden kwam ik thuis. Ik ontdekte er ienieminie bruine boontjes, genaamd Indiaanse Moth beans. Inmiddels leerde ik van een tweep dat je daar een vegetarische schotel mee dient te maken. Deze peulvruchtjes heten officieel Vigna Aconitifolia, of Phaseolus Aconitifolia, maar er is nogal wat verwarring over. Gram op z’n Indiaas, maar er wordt dan ook naar ienieminie kidneyboontjes verwezen en die kocht ik ook. Maar wel in een ander zakje.  Google je een beetje dan kom je bij Pakistaans onderzoek terecht, maar helaas zonder plaatjes. En al helemaal geen recepten.

Om te beginnen zette ik maar eens een kopje boontjes in de week. Ze waren door het lange weken ruim verdubbeld in omvang, maar nog steeds zo klein dat ik overwoog mijn oude kinderfornuisje te gebruiken en ieniemieniebruinebonensoepje te maken. Maar het moest natuurlijk iets in de Indiase sfeer worden. Dus bladerde ik door de kookboeken en bleef plakken in het prachtige Indian Regional Cooking van Sumana Ray dat ik in de jaren tachtig in Londen op de kop tikte. Veel uit gekookt, maar dit recept uit Goa nooit gemaakt. Staat in het hoofdstukje foreign influences dus dat zal dus wel de reden zijn geweest. Het is een heerlijk recept dat zeker een blijvertje is. Het oorspronkelijke recept is voor linzen, maar de boontjes deden het ook prima.

Kleine boontjes hebben wel bite, maar niet het melige van grotere bonen. Een absoluut voordeel vind ik. De ingrediënten gaan per cup , dat laat ik even zo. Ik kan iedereen aanraden zo’n maatbeker met zowel deciliters als cups aan te schaffen. Hoef je niet zo te rekenen.

Boontjes à la Goa

Dit heb je nodig: 1 cup boontjes, ca 5 cups water, 1 theelepel kurkuma (geelwortel), 2/3 cup geraspte kokos, 1 theelepel korianderzaad, 1 theelepel komijnzaad, 3 kardemompeulen, 1 kaneelstokje, 2 kruidnagelen, 2 centimeter gemberwortel, 3 tenen knoflook, 2 chilipepers, 1/2 cup tamarindesap, scheutje plantaardige olie, 6 curryblaadjes, 1 fijngesnipperde ui, 1 handje korianderblaadjes.

En zo doe je het: Spoel de bonen af en zet ze met schoon water de avond te voren in de week. Wees niet te zuinig met het water, ze slurpen nogal. Zet de boontjes met de kurkuma in een pan op het vuur en breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat ze ongeveer anderhalf uur sudderen tot ze gaar zijn. In de tussentijd rooster je de kokos, het korianderzaad, het komijnzaad, de kardemoms, het verbrokkelde kaneelstokje en de kruidnagelen tot de kokos licht verkleurd in een wok. Doe het spul in een molen en maal het fijn, of in een vijzel en stamp het fijn. Doe de geschilde gemberwortel, de gepelde knoflook, de chilipepers en het tamarindesap in een blender, voeg de spicemix toe en blend alles tot een pasta.
Verhit de olie in een wok en laat daarin de curry blaadjes even spetteren, voeg dan de ui toe en roer goed om, zet het vuur halflaag en wok de ui tot die goudgeel is, voeg dan de heerlijk geurende spicepaste toe en roer goed om. Blijf dat een minuut of drie doen en voeg dan de bonen toe met het vocht. Goed roeren en nog een kwartiertje laten pruttelen. Je krijgt dan een heerlijk soepachtig gerecht. Dien op in diepe kommen en garneer met wat korianderblaadjes. Geef er papadoms of paratha’s bij.Reply