Krakend winters


Winterse bruinebonen salade fetadoor Yneke Vocking

Al die winterse potten zijn best lekker. Of het nu zuurkool, boerenkool of hutspot is, ik vind het allemaal heerlijk. En in dit verband moet ik natuurlijk absoluut de erwtensoep noemen als één van mijn winterse favorieten. Maar afgezien van zelfgebakken croutons in de snert mis ik na een tijdje wat knapperigs. Eten dat lawaai maakt in je mond. Geen troostrijke warme vullende massa maar iets frissigs waarbij je de tanden moet gebruiken. Wintersalade dus. Met bonen natuurlijk…

Winterse bruinebonensalade met feta
(hoofd- of lunchgerecht voor 4 personen)
6 stengels bleekselderij in stukjes
100 g feta, in kleine blokjes
1 rode paprika in stukjes
6-10 augurkjes in stukjes
1 sjalotje, fijn gesnipperd
1 grote pot bruine bonen, uitgelekt (720 ml)
50 g rucola of veldsla
2 el olijfolie
versgemalen peper

Bereidingstijd: 10 minuten

Meng alles door elkaar en breng op smaak met peper. Voeg eventueel wat augurkennat toe naar smaak. Serveer met een dikke snee volkorenbrood.

Houd je niet van feta? 100 g droge worst zoals cervelaat in kleine stukjes is een prima alternatief

Yneke




Filosoferen


door Gerrit Jan Groothedde

Eén van de dingen die we gisteren (6 maart 2011, bbb) deden in Kasteel Groeneveld, was tijdens het filosoferen de filosoof eren. En dan bedoel ik niet de wijsgeer, maar de eetbare variant. We aten bruinebonenfilosoof, als eerbetoon aan dat bedreigde culinaire erfgoed, de bruine boon.

Veruit de meeste van de eters hadden nog nooit bruinebonenfilosoof gegeten en dat is logisch, want het is echt een gerecht uit grootmoeders tijd. De meeste jongeren kennen de bruine boon sowieso alleen maar uit de chili con carne–waar hij dan weer eigenlijk niet in thuishoort, want chili maak je met rode kidneybonen. Ach, je kunt als boon maar een nieuwe lifeline krijgen. Maar genoeg is het niet en we moeten toch echt het uitsterven van de bruine boon zien te voorkomen, anders moeten we het Bartje nog kwalijk gaan nemen dat hij er niet voor wilde bidden.

Van chef Nico Oosterbeek kreeg ik het recept om op mijn blog te zetten, waarvoor grote dank. Nico had overigens een lichte variant gemaakt, met een aardappelcrème in plaats van het gegratineerde laagje aardappelen. Onderstaand recept is voor de licht gemoderniseerde maar stevige winterkostversie. Niet echt iets waar je met dit stralende weer trek in hebt, maar de avonden zijn gelukkig nog fris en bovendien moet dit gerecht een dag van tevoren worden voorbereid.

Bruinebonenfilosoof

Nodig voor 4 flinke eters:

– 400 g gedroogde bruine bonen
– 300 g uien
– 500 g aardappelen
– 100 ml witte wijn
– 1 laurierblad
– 4 kruidnagelen
– 1 takje rozemarijn
– 75 g boter (nooit margarine)
– paneerlmeel, olijfolie, zout, peper

1 dag van tevoren: zet de ongewelde bruine bonen op in koud water met de laurier, de kruidnagel, de rozemarijn, zout en peper en laat ze in een uurtje op zacht vuur garen. Eventueel wat vocht bijvoegen. Giet er na afloop van de kooktijd de witte wijn bij en laat een nachtje staan.

Afwerken: Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de boter op heel zacht vuur smelten en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur. Kook de aardappels net gaar. Snipper de ui en bak hem in de olie. Schep de gare bonen met het vocht en de kruiden door de uien. Schep het mengsel in een vuurvaste schaal, snijd de aardappelen in dikke plakken en leg ze op de bonen. Bestrooi met een dun laagje paneermeel en schenk er de gesmolten boter over. Zet de oven op de grilstand en laat in ca. 10 minuten een mooi korstje op het gerecht komen. Meteen opdienen.

Gerrit Jan Groothedde
gastcolumnist
Deze column en recept staat ook op zijn blog en mocht natuurlijk niet ontbreken op de site van de bruine bonenbende!




American beans


bruinebonengekookthoofdgerecht, 4 personen

1 ui, fijngehakt
2 el olijfolie
1 groot blikje tomatenpuree
200 g ham, in stukjes
1 grote pot bruine bonen (720 ml)
2 el keukenstroop
2 tl mosterd
worcestershire saus of ketjap
1 el bruine suiker
peper en zout

Bak de de ui glazig in de olie. Voeg de ham en tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Voeg de bonen toe en de stroop, mosterd, worcestershiresaus of ketjap en de bruine suiker. Laat 5 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout. Lekker met een frisse groene sla en een geroosterde boterham

Bereidingstijd: 15 minuten




Tortillarolls uit de oven


1662-470x225hoofdgerecht 4 personen

8 tortilla’s
1 groene paprika
1 ui, fijngehakt
200 g mager rundergehakt
1 el olijfolie
1 blikje tomatenpuree
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
0,5 -1 tl paprikapoeder pikant
1 pot bruine bonen (370 ml)
zout
75 g geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200 º C. Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de ui 1 minuut. Voeg gehakt toe en bak deze rul. Voeg paprika toe en bak even mee. Voeg korianderpoeder, komijnpoeder en paprikapoeder toe en bak nog een minuut. Roer de tomatenpuree toe en bonen toe en laat 5 minuten sudderen zonder deksel. Voeg eventueel een scheutje water toe zodat het een dik smeuïg geheel wordt. Breng eventueel op smaak met zout. Vet een ovenschotel in met een drupje olie. Verdeel de gehakt met bonen over de tortilla’s. Rol ze op en leg ze in de ovenschotel. Verdeel de kaas er over en zet 10- 15 minuten in de oven tot de tortilla’s een knapperig kaaskorstje hebben.

Bereidingstijd: 10 minuten, oventijd 10-15 minuten

Lekker met een knapperige groene sla, guacomole en een lepel dikke yoghurt