De lekkerste linzensoep


door Stella

Sommige soepen zijn gewoon altijd goed. Dit is er zo een. Met brood en zoute boter. Of met wat geitenkaas of een lekker stukje katenspek op dat brood. Goede winterkost die net wat minder zwaar valt dan erwtensoep soms kan doen. En lekker snel klaar.

Maaltijdsoep voor 8 personen

500 gram groene linzen
2 uien, gesneden
1 winterwortel in blokjes
1 flinke prei in ringen
1 of 2 tenen knoflook
3 of 4 tomaten in blokjes
2 liter groentebouillon
olijfolie
peter, zout

Linzen even afspoelen en laten uitlekken in vergiet. Ui, prei, wortel en knoflook even glazig fruiten in olijfolie. Tomaten, linzen en bouillon erbij. Laat half uurtje koken en zet dan de staafmixer er even in. Tot je een stevig gebonden soep hebt. Maak verder op smaak met peper en zout. Soms kook ik de laatste minuten nog een handje spinazie mee, dan wordt de soep nog wat mooier van kleur.




Linzensalade met zelfgedroogde tomaten


door Stella Damstra

‘Mama, wat eten we vanavond?’
‘Linzensalade, lieverd.’
‘Joepie!’

Nou, daar word ik natuurlijk heel blij van en met liefde gooi ik  om een uur of vier de tomaatjes op een zachte stand in de oven. Dan hebben ze mooi de tijd om zoet en zacht te worden en het hele huis heerlijk te laten ruiken.

hoofdgerecht, 4 personen

Dit gaat erin:
400 tot 500 gram trostomaatjes of romaatjes
balsamico azijn
olijfolie
peper
zeezout
paar takjes tijm
1 rode ui
rodewijnazijn
wat gemengde sla of rucola
2 blikken linzen (van 400 gram)
paar eetlepels olijfolie
peterselie en eventueel andere groene kruiden
1 appel
100 gram geitenkaas of feta

Zo maak je ‘m
De tomaten eerst, oven verwarmen op 140 graden. Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze op een bakplaat op een stuk bakpapier. Leg de takjes tijm erop, wat peper en zeezout erover. En besprenkelen met olijfolie en balsamico. Zet 80 tot 90 minuten in de oven en laat ze daarna iets afkoelen.

De rode ui snij je in dunne halve ringen. Doe in een kom met een paar eetlepels rodewijnazijn en wat zout. De ui wordt dan lekker zacht.

De gemengde spa of rucola gooi je in een grote schaal. Daar kunnen de uitgelekte linzen bij (die je eventueel eerst even wat warm maakt). Meng er de rode ui door met de kaas in kleine blokjes, appel in stukjes, tomaten, de groene kruiden en peper en zout naar smaak. Het tomatenvocht van de bakplaat giet je er overheen, eventueel met een extra scheut olijfolie.

Fijn met een knapperig broodje.




Pastinaakstamppotje met linzen


door Onno Kleyn

Ik heb een mooi groot computerscherm. Dat is handig, dan kan ik twee of drie programma’s tegelijk open hebben. Maar die vullen nooit dat hele vlak en zo piepen in de hoeken op hoogst afleidende wijze struiken rozemarijn, salie, tijm en bonekruid op. Dat is mijn tuin in Frankrijk. Daar is het zomer, terwijl hier het grauwe lowcarbbestaan van de ‘wijn- en culinair schrijver’ – die rottige samentrekking heb ik mijn ganse carrière nog niet kunnen vervangen door iets beters – zich voortsleept door de wintermaanden.

Low carb, ja. Geen brood, geen aardappelen en pasta, geen rijst en uiteraard geen suiker, maar wel peulvruchten natuurlijk. Maar bovenop het piepergemis komt het vreemde feit dat ik niet afval. Misschien omdat ik niets af te vallen heb; ik ben niet te zwaar, wou alleen de buik eens aanpakken. Maar mijn vrouw wil nog één week door, na de twee die we al deden. Als experiment.

Zondag slalomde ik lowcarbend over de antipakjesavondmatinee van collega Karin Luiten. Dik de helft van wat de enthousiaste zelfbakkers en –kokers hadden gewrocht was off limits voor me, maar dat gaf niet. Er bleef nog wel het een en ander over, en het was toch vooral ook een vrolijk samenzijn. Ik at er een vers gebraden truffelworstje, snoepte van opgewekt pittige piccalilly en dronk bijzondere theeën met Marjan Ippel. Als een van de weinigen kwam ik met honger thuis, vond de kruiden op mijn computerscherm terug en gromde naar het seizoen. Waarna het tijd was om een vezelrijk maal te bereiden. En toen bedacht ik om een pastinaakstamppotje te maken met gebakken kruiden. Van de markt had ik een bos koriander mee, maar peterselie of een mengsel werkt ook, mits het maar flink wat is – Turkse of Marokkaanse winkels of marktstallen zijn dan een betere winkelkeus dan de supermarkt.

1

Was de kruiden als bos en schud ze goed uit. Snij met een groot mes fijn, inclusief dunne steeltjes, gewoon als bos. Bak in een sliert olijfolie de knoflook 1 minuut en voeg dan de kruiden toe. Bak nog 3 minuten, tot ze geslonken zijn.

2

Kook de pastinaak in water met zout gaar in 10 minuten. Giet af maar bewaar het vocht. Stamp de pastinaak met de kruiden en de kikkererwten of linzen en giet er nog een gulle straal olijfolie bij, zeker 6 eetlepels. Gebruik kookvocht om het smeuïg te maken. Warm zachtjes door op een verdeelplaatje en bak er braadworstjes of karbonaadjes bij.

Pastinaakstamppotje met linzen en gebakken kruiden
Voor 4 personen

1 dikke bos koriander, peterselie of gemengde kruiden
olijfolie extra vergine
1 teen knoflook, gehakt
2 pastinaken, ongeschild in stukjes
1 blik à 400 ml kikkererwten of linzen




Linzenstoof met speculaaskruiden


Hierbij een aantrekkelijk recept van gastblogger Joke Boon. Hoewel haar naam uitnodigt tot voor de hand liggende grapjes, houdt Joke ook erg van linzen. En zo rond Sinterklaas is dit wel een erg verrassend spicy recept! (Het recept heeft eerder gepubliceerd op Vegatopia).

Linzen worden wel het vlees der armen genoemd. Omdat ze voedzaam en goedkoop zijn. Linzen zijn vooral lekker en een goede bron van eiwitten. Er bestaan verschillende soorten. Voor het recept van linzenstoofpot gebruik ik vaak twee verschillende soorten; kleine zwarte Beluga linzen en bruine. Ik kook ze apart van elkaar en dat levert als je ze samenvoegt een mooi gerecht op.

Niet alle linzen blijven heel tijdens het koken; zo vallen gele en oranje linzen uit elkaar, dat is prettig als je soep maakt want de linzen zorgen zo meteen voor binding. In dit stoofpotje moet je linzen gebruiken die heel blijven zoals bruine, groene of kleine zwarte Beluga linzen.

Dit heerlijke stoofpotje laat je huis ook nog eens behaaglijk geuren en een restje is de volgende dag ook heerlijk, bijvoorbeeld onder een laagje aardappelpuree.

Nodig voor vier personen
300 gram linzen die heel blijven na het koken (neem één soort of kies voor twee verschillende zoals bruine linzen en zwarte Beluga linzen. Neem in dat geval van ieder 150 gram en kook ze apart van elkaar. De ene linze is eerder gaar dan de andere)
3 stengels bleekselderij
2 winterwortelen
1 rode ui
1 witte ui
1 klein blikje tomatenpuree
2 laurierbladeren
3 tl koek- en speculaaskruiden
200-300 ml fruitige zoete rode wijn
Groentebouillon tablet
Zout en peper
olijfolie
75-100 gram (zachte) geitenkaas per persoon geschikt om te grillen. Bij de meeste supermakrten kun je ronde plakken geitenkaas met een harder randje erom krijgen. Ik neem die; ze blijven mooi in vorm tijdens het grillen.

Bereidingswijze

1

Was en kook de linzen – zonder zout – gaar en laat ze afkoelen in hun kookvocht.

 

2

Neem een braadpan en verhit daarin een flinke scheut olijfolie. Snipper de beide uisoorten en fruit deze zachtjes aan. Snijd de bleekselderij en de wortel in blokjes en doe deze al omscheppend bij de uien.

3

Voeg na 5 minuten de koekkruiden toe en bak even omscheppend mee. Voeg dan het blikje tomatenpuree mee laat even bakken en blus dan af met de wijn. Doe de laurierblaadjes erbij en laat dit zachtjes stoven gedurende 20 minuten. Als de wortel zacht en bijna gaar is voeg dan de uitgelekte linzen toe en eventueel nog iets van het kookvocht. Verkruimel een bouillonblokje erover en roer goed door. Laat nog 15 minuten doorstoven en voeg tussentijds eventueel nog wat van het kookvocht toe. Maak op smaak met peper en zout.

4

Gril ondertussen de geitenkaas 5 minuten op een stuk bakpapier in de oven.

 

5

Schep de linzenstoofpot in een mooi diep bord en leg de geitenkaas erboven op. Een frisse salade ernaast is lekker.




Linzen met pompoen


pompoenenGisteren in de krant en nu al bij de bruine bonenbende. Gastcolumnist Felix Wilbrink heeft een aantrekkelijk linzenrecept voor zijn krant gemaakt. Met toestemming van hem mogen we het recept hier ook laten zien. We willen vaker een recept Felix!

Nodig
200 gr linzen, gekookt
500 gr pompoen
1 ui gesnipperd
1 venkelknol
1 eetl kerriepoeder
1 theel karwijzaad
1 ∏ dl geitenyoghurt
Vers fijngehakt selderiegroen
Zout en peper

Maken
Alle peulvruchten hebben warmhoudende eigenschappen. Ook linzen. Pompoenen, nou als je die kleine gebruikt of de flessenhals pompoenen. Aan de grote valt culinair geen eer te behalen. Linzen kan je gewoon zo gaar koken. Ze hebben dan wel altijd e neiging iets papperig te worden. Dus wat mij betreft eren uurtje of 4 weken en dan snel gaar koken. Schil de pompoen, verwijder pitten en snijd het vruchtvlees in stukken. Snipper de ui en hak de venkelknol grof. Verhit wat olie in een stevige braadpan en fruit de ui glazig met kerriepoeder en karwijzaadjes. De stukken pompoen en venkelknol erbij. Nog even goed omscheppen en dan een scheut water erbij. Laat met de deksel op een kier gaar stoven. Giet de linzen af en laat uitlekken en schep ze er door. Nu de geitenyoghurt.
Een flinke hand fijngehakt selderiegroen, zout en peper en je bent klaar. Serveer met serieuze rijst.

Felix Wilbrink




Hartverwarmend granaatappelsoepje


Nogal wat verkouden en grieperige lieden in de omgeving. Hoogste tijd voor een lekker soepje. Natuurlijk, het aloude kibbesoeb recept werkt als de beste vitamine C, maar er is meer waar je lekker van opknapt. Wat lekker weglepelt. Een soepje met pep. We kwamen er per ongeluk achter tijdens een kookexperiment. Lang geleden alweer, toen we ieder jaar met kookenthousiaste leden van Ex Oriente Lux in Eindhoven een historische maaltijd kookten. Mesopotamië kwam ook aan bod. Ach, al weer meer dan 25 jaar geleden was dat. Research naar de oorspronkelijke receptuur of wat dat zou kunnen zijn geweest nog moeizaam. Culinaire geschiedenis was in dit land nog nauwelijks uitgevonden. Het waren mooie pionierstijden. Het begin van mijn eetgeschiedenis en bijbehorende kookboekenbibliotheek. Dankzij de internationale contacten kwamen kookboeken uit alle delen van de wereld naar mij toe en ontstond er een bonte, diverse collectie. Maar goed, het ging over een soepje waar je wat van opkikkert. Op historische gronden. Natuurlijk mag je de bonen van te voren weken, maar als je grieperig bent of snotverkouden, dan is een blikje wel zo gemakkelijk.

Granaatappelsoep
Dit heb je nodig: een liter bouillon van groente, kip of lam, blikje kikkererwten, blikje linzen, handje rijst, handje gerst, plantaardige olie, 1 fijngehakte ui van flinke afmeting, 1 (opgehoopte) eetlepel spice mix* 2 ons wilde spinazie gekuist en gescheurd, 1 gesnipperd preitje, de blaadjes van een half bosje korianderblad, eetlepel fijngescheurde muntblaadjes, sap van twee granaatappels. Naar keuze: biocitroenschilletje erbij, of dito sinaasappel.

En zo doe je het. Verhit de olie in de pan en fruit daarin de gesnipperde ui goudbruin, doe er de peulvruchten en granen bij en roer goed om. Doe er dan de spice mix bij, roer weer en doe er de bouillon bij. Breng aan de kook, draai de pit laag en kook tot de gerst en rijst gaar zijn. Doe er dan de spinazie, prei, korianderblad en munt bij. Goed roeren en dan het granaatappelsap erbij. Laat nog even pruttelen tot de groente is flauwgevallen. Zout en peper erbij naar smaak.

Wil je er vlees bij, dan trek je de bouillon van stukken kip of lamsschenkel en doe je het vlees daarvan erbij. Maar dit is vanwege de combi peulvruchten en granen een rijk eiwitrijk recept.

De spicemix is een mooie, zoete ras-el-hanout met voldoende geelwortel erin en rozenblaadjes.

Lizet Kruyff




Linzensoep met citroen


Nu had ik graag willen pronken met een fraai boekje van de Nederlandse Vegetariërsbond uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Maar geen peulvrucht te bekennen. Dat is vreemd, want wat is er nou een betere vleesvervanger dan de boon, erwt, linze, of kapucijner? Maar nee, aardappelen en groente en fruit en dat is dat. Noten, rijst en pasta doen ook niet mee. Onbegrijpelijk wat mij betreft. Wat hebben vegetariërs nu dan veel keus. Of is dit manco iets typisch van dit boekje? Mmmm, ik duik de kast eens even in op zoek naar andere vega-boekjes uit de vorige eeuw. Alles wat ik in huis heb wemelt van de bonen, rijst, pasta en noten! Het is dus iets van de schrijfster mevrouw A.S. Hettema-Fennema. Dat is een geruststelling. Lekker twintigste eeuws peulvruchtenreceptje dan maar? Vooruit, een linzensoep.

Linzensoep met citroen
Dit heb je nodig: 200 gram linzen, 1,5 liter water

, 1 aardappel in blokjes, 1 kop fijngesneden bleekselderij, 1 kop fijngesneden snijbiet, 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlelpels fijngehakte korianderblad, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 1 theelepel zwarte peper, 1 eetlepel gemalen koriander, 1 theelepel gemalen komijn, 2 eetlepels citroensap, zout naar smaak.

En zo doe je het: Was zo nodig de linzen, doe het water in een grote pan en kook de linzen ongeveer een kwartier. Verhit in een andere pan met dikke bodem de olie en doe er de stukjes aardappel in met de zwarte peper, de komijn en koriander. Roerbak 2 minuten op hoog vuur, doe dan de selderij erbij. Nog een minuut roerbakken en dan de linzen erbij gieten met het kookvocht. Breng alles aan de kook en laat tien minuten doorkoken. Doe er vervolgens de snijbiet en de groene kruiden door. Maak af op smaak met zout en roer er dan het citroensap door. Dien heel warm op.

Volgens het boekje ‘de hogere smaak’ is dit voldoende voor 6 personen als voorgerecht.

Lizet Kruyff




Peulvrucht voor de luie huisvrouw


iStock_000015704374XSmallLinzen zijn vreemd genoeg niet zo bekend. Terwijl ze juist peulvruchten voor beginners zijn. Of voor ‘luie huisvrouwen’ want linzen hoef je namelijk niet te weken. Ze kunnen direct de pan in en na 20, 30 minuten zijn ze gaar. Een andere leuke eigenschap is dat ze in vele kleuren te krijgen zijn. Van donkergroen, bijna zwart, via bruin, geel tot fel oranje. Verwarrend is wel dat de ene linze (lins?) na koken heel blijft en de andere uit elkaar valt zoals de gemiddelde spliterwt. Du Puy linzen zijn donkergroen, blijven heel en hebben een hele goede reputatie. De oranje linzen uit het volgende recept vallen uit elkaar en zijn in vrijwel iedere supermarkt te krijgen… Ideaal voor een winters soepje waar je warm en vrolijk van wordt.

250 g rode linzen
2 ui, fijngesnipperd
1 blokje gember, geschild en geraspt of fijngehakt
1-2 teen knoflook
(1 el milde kerriepasta)
2-4 el olie
1-2 groentebouillontabletten

Verhit de olie in een diepe pan en fruit de gember, ui en knoflook enkele minuten op laag vuur. Voeg de linzen en bouillontabletten toe en een liter water. Breng aan de kook. Na 15 a 20 minuten zijn de linzen gaar en uit elkaar gevallen. Breng de soep eventueel op smaak met de currypasta en voeg zoveel water toe tot de gewenste dikte. Dit is een simpele variant maar uiteraard kun je ook pompoen, wortel, tomaten of andere groente meegaren.

Lekker met naanbrood.
Yneke