Favisme-in-bloedHet plaatje toont een bloedbeeld met polychromatische macrocyten en onregelmatige cellen die duiden op acute hemolyse zoals dat gezien wordt bij glucose-6-fosfaat dehydrogenase (G6PD) deficiëntie. Dit leidt tot hemolytische anemie.
Dat is een mond vol voor een soort bloedarmoede door een enzym-defect in de rode bloedcellen. De rode bloedcellen worden sneller afgebroken dan het beenmerg ze maakt.
Het leidt tot vermoeidheid en kortademigheid en geelzucht.

Het is een erfelijke ziekte die via het X-chromosoom wordt overgedragen. Vrouwen kunnen drager zijn maar dit leidt nauwelijks tot klachten. Bij mannen leidt het tot een verscheidenheid aan klachten. Het komt het meest voor in het Middellandse Zeegebied, Middenoosten, Zuid-Oost Azië en West Afrika. Het openbaart zich door een acute fase door blootstelling aan drugs, infectie of ziekte.

Waarom dit verhaal op de site van de bonenbende? De ziekte wordt ook wel favisme of bonenziekte genoemd wanneer de acute afbraak van bloedcellen wordt veroorzaakt door het eten van Favabonen – Vicia Faba ook wel bekend als tuinbonen. Tuinbonen bevatten alkaloïden vicine en convicine.