Peulvruchten perfecte combi met tannine-rijke wijnenWanneer ik een proefnotitie over een rode wijn schrijf, staat er in het vakje ‘tannine’ niet zelden een woord als: hoog, behoorlijk, veel! Een ander woord voor tannine is looizuur. Het is een element in wijn dat afkomstig is van de druivenschillen, pitten en –steeltjes en komt in de wijn terecht tijdens het gistingsproces.

Tannine zorgt ervoor dat een wijn langer houdbaar wordt, door een rem te zetten op de groei van bacteriën. Daarnaast ontwikkelen de specifieke geur- en smaakstoffen zich beter.
Een mooie rode wijn met tannines heeft vaak een heerlijke geur en smaak.

Soms ervaren mensen de tannines in een wijn als een beetje ‘wrang’ of ‘hard’ waardoor de wijn een wat negatief oordeel krijgt. Gelukkig is de oplossing niet ver weg: gewoon er bij eten!
Een mooie tannineuze wijn is bij uitstek een ‘eetwijn’, want een rijke maaltijd doet wonderen met tannines.

Met name vet, meelspijs en bonen nemen als het ware de tannines als een spons op en maken de wijn soepel en smaakrijker. Rijkelijk gevulde maaltijden zijn prima ‘vangnetten’ voor dit type wijnen. U kunt het zich als volgt voorstellen: de bonen uit uw gerecht nemen de tannines uit de wijn over en zetten de wijn om in een ronde en volle smaak. Dat samen met een ellenlange afdronk maakt uw diner tot een feestje!

Dus denkt u bij het combineren van rode wijnen en spijzen eens aan de regel van de tannineuze boontjes. Experimenteer erop los met dit ingrediënt want er zijn bonensoorten in overvloed: linzen, kikkererwten, witte bonen, bruine bonen, kidneybonen, sperziebonen, peulen, sugarsnaps, limabonen, zwarte bonen, tuinbonen, snijbonen én vanaf nu ook tannineuze bonen!

gastcolumnist Eline JaarsmaReply