Erwtensoep zonder vleesLaatst kreeg de Bruine Bonenbende een mailtje van Noëlle. Daarin stond dat ze het een leuk initiatief vindt van ons om peulvruchten te promoten! Wat haar opvalt (als vegetariër) is dat veel recepten dan toch weer vlees bevatten. Ze vindt dat eigenlijk niet de bedoeling. Zelf voegt ze bijvoorbeeld aan de bruine bonensoep een halve eetlepel milde-rode-curry pasta toe voor een volle smaak die een beetje doet denken aan goulashsoep.

Noëlle vindt terecht dat peulvruchten een goede eiwitvervanger zijn en daarmee een goed alternatief voor vlees. Maar dat betekent niet dat vleeseters niet mogen genieten van peulvruchten. Wij van de Bruine Bonenbende vinden af en toe een spekje heerlijk bij een bonenhap en ook een een geroosterde lamsbout is niet te versmaden met een romige kikkererwtenpureee.
We willen vooral promoten dat peulvruchten heerlijk zijn. En dan is het mooi meegenomen dat je er met minder vlees of zonder vlees ook een prima maaltijd mee op tafel zet.

Maar voor Noëlle en alle anderen die vlees mijden hierbij het recept van een heerlijke erwtensoep zonder vlees. In dit geval zorgt zeewier niet alleen voor de hartigheid maar ook voor een bite.
Het recept is van Felix Wilbrink en mocht ik na zijn toestemming op de site zetten.

Erwtensoep voor vleesmijders, veganisten en flexitariers
10 gr fueru wakame of vier blaadjes YakiSushiNori, geknipt
300 gram spliterwten2 laurierblaadjes
8 takjes bladselderij
3 kruidenbouillontabletten
200 gram knolselderij
2 aardappelen
2 uien
200 gram prei
300 gram winterwortel
5 takjes peterselie
zout en peper

Bereidingswijze:
Sushinori kan maar Fueru Wakame is een nog beter alternatief volgens Wilbrink. De wakame wordt vijf keer zo groot na wellen.
Kook de spliterwten volgens het pak. Doe er de laurier bij, de helft van de bladselderij, de kruidenbouillon, natuurlijk, de uien, de prei, de schoongemaakte knolselderij, de aardappels en laat lekker pruttelen. Rasp de wortels, week de wakame. Breng de soep na ongeveer een uur op smaak met zout en peper, en een scheut dunne sojasaus. Dan de wortelsschaaf er door, en de wakame of de stukjes nori en de rest van de zeer fijn gesneden bladselderij.

Volgens Felix Wilbrink moet je de soep met roggebrood eten. Van mij mag een lekkere volkorenboterham ook. Wat ik nog lekkerder vindt zijn in olijfolie gebakken croutons van dat zelfde volkorenbrood.

Yneke

 

image_print


Salade van koddige Afrikaanse oogboontjes Tortillarolls uit de oven
Salade van koddige Afrikaanse oogboontjes
Tortillarolls uit de oven

Comments to “Erwtensoep zonder vlees”


  1. Hallo bende, ik doe altijd een hand spruiten (meer mag ook) in de soep. Heerlijk

    Reply

Reply