Filosoferendoor Gerrit Jan Groothedde

Eén van de dingen die we gisteren (6 maart 2011, bbb) deden in Kasteel Groeneveld, was tijdens het filosoferen de filosoof eren. En dan bedoel ik niet de wijsgeer, maar de eetbare variant. We aten bruinebonenfilosoof, als eerbetoon aan dat bedreigde culinaire erfgoed, de bruine boon.

Veruit de meeste van de eters hadden nog nooit bruinebonenfilosoof gegeten en dat is logisch, want het is echt een gerecht uit grootmoeders tijd. De meeste jongeren kennen de bruine boon sowieso alleen maar uit de chili con carne–waar hij dan weer eigenlijk niet in thuishoort, want chili maak je met rode kidneybonen. Ach, je kunt als boon maar een nieuwe lifeline krijgen. Maar genoeg is het niet en we moeten toch echt het uitsterven van de bruine boon zien te voorkomen, anders moeten we het Bartje nog kwalijk gaan nemen dat hij er niet voor wilde bidden.

Van chef Nico Oosterbeek kreeg ik het recept om op mijn blog te zetten, waarvoor grote dank. Nico had overigens een lichte variant gemaakt, met een aardappelcrème in plaats van het gegratineerde laagje aardappelen. Onderstaand recept is voor de licht gemoderniseerde maar stevige winterkostversie. Niet echt iets waar je met dit stralende weer trek in hebt, maar de avonden zijn gelukkig nog fris en bovendien moet dit gerecht een dag van tevoren worden voorbereid.

Bruinebonenfilosoof

Nodig voor 4 flinke eters:

– 400 g gedroogde bruine bonen
– 300 g uien
– 500 g aardappelen
– 100 ml witte wijn
– 1 laurierblad
– 4 kruidnagelen
– 1 takje rozemarijn
– 75 g boter (nooit margarine)
– paneerlmeel, olijfolie, zout, peper

1 dag van tevoren: zet de ongewelde bruine bonen op in koud water met de laurier, de kruidnagel, de rozemarijn, zout en peper en laat ze in een uurtje op zacht vuur garen. Eventueel wat vocht bijvoegen. Giet er na afloop van de kooktijd de witte wijn bij en laat een nachtje staan.

Afwerken: Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de boter op heel zacht vuur smelten en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur. Kook de aardappels net gaar. Snipper de ui en bak hem in de olie. Schep de gare bonen met het vocht en de kruiden door de uien. Schep het mengsel in een vuurvaste schaal, snijd de aardappelen in dikke plakken en leg ze op de bonen. Bestrooi met een dun laagje paneermeel en schenk er de gesmolten boter over. Zet de oven op de grilstand en laat in ca. 10 minuten een mooi korstje op het gerecht komen. Meteen opdienen.

Gerrit Jan Groothedde
gastcolumnist
Deze column en recept staat ook op zijn blog en mocht natuurlijk niet ontbreken op de site van de bruine bonenbende!

image_print


Pasta e fagioli Indiase soep van reuzenbonen en wilde spinazie
Pasta e fagioli
Indiase soep van reuzenbonen en wilde spinazie

Reply