Humus anders!


Kekers, ik kan er nauwelijks genoeg van krijgen. Kikkererwten, precies, die bedoel ik, maar ‘kekers’ klinkt veel interessanter en dat is nog eens de oude naam ook.
Kijk, ik maak nogal eens humus. Niks an. Hier op deze site staan al meerdere recepten, geloof ik, maar het komt er op neer dat je gare kikkererwten tot prut samen met wat tahin, sesampasta dus, knoflook, citroensap en misschien een beetje specerij. Daartoe heb ik immer blikken kekertjes in de kast staan. Bonduelle bijvoorbeeld verkoopt knoeperig kleine, precies genoeg voor één portie humus, te draaien in dat bakje dat bij mijn staafmixer in de doos zat.

Soms echter ben ik door die miniblikjes heen. Turken en Marokkanen hebben alleen de gebruikelijke 400 ml-blikken. Daar zit te veel in. Zodat ik de helft gebruik om humus van te maken, en de andere voor een ander Libanees gerechtje.

Die humus die wij humus noemen, heet eigenlijk humus bi tahina, ‘met tahin’. Blijkbaar kan het ook zonder. Even opgezocht en jazeker, het kan nog op heel veel meer manieren. Moet je ook even weten dat het woord humus of himas gewoon ‘kikkererwten’ betekent. In Libanon, hotspot van de Midden-Oostenkeuken, zijn er allerlei varianten. En de kekers hoeven niet eens gepureerd te zijn. Er is humus met en zonder tahin, humus met losgebraden lamsgehakt in het kuiltje middenin, humus met peterselie erdoor, en deze humus van hele kikkererwten met pijnboompitten, knoflook en boter: humus balila. In het oorspronkelijke recept wordt de knoflook rauw fijngewreven en toegevoegd. Wie dat te hevig vindt kan hem even zachtjes bakken in de boter.

200 gram gare kikkererwten
20 gram pijnboompitten
1 eetlepel boter
1 teen knoflook, fijngehakt
kneepje citroensap
1 theelepel gemalen komijn

Proef of de kikkererwten uit blik voldoende zacht zijn. Voor dit gerecht is dat namelijk wel lekker. Kook ze anders zachtjes in hun eigen vocht nog een kwartier of een half uur verder (de Bonduelletjes gaan er de laatste tijd prat op beetgare kekers in te blikken).

Bak de pijnboompitten goudbruin in een drupje olie. Wrijf de knoflook met een snuf zout fijn in een vijzel (zie ook de opmerking boven).
Meng de kikkererwten en de pijnboompitten met de boter, de knoflook en het citroensap en warm even door. Doe in een schaaltje en bestrooi met de komijn.

Onno

image_print


Hummus Rilettes van witte bonen
Hummus
Rilettes van witte bonen

Reply