Kikkererwten met kippenlevertjes, oregano en yoghurt


door Onno Kleyn

Dat bedachtzame, dat zoet zuigende, dat achter de tong krullende van peulvruchten, van bonen en erwten en linzen, daar gaat mijn culinair hart van gloeien. Niet sneller kloppen, nee zeg, rustiger juist; bonen en erwten zijn aards eten, de smaak van het oude leven, van onze antieke planeet zelf. Het nieuwe ruig? Peulvruchten. Laat die opgewonden lui met hun kweekvlees uit hun laboratoria maar hun ding doen, een maaltje kapucijners is net zo goed. Genoeg eiwitten om vlees overbodig te maken, hoewel een verstokte carnivoor als ik er natuurlijk toch wat dierlijks bij wil. O, en vet. Peulvruchten zonder vet zijn als pannenkoeken zonder stroop, violen zonder strijkstok, Adriaans zonder Bassies. Olijfolie, boter, eendenvet, spek, het is allemaal goed.

Eergisteren is de Peulenparade van start gegaan, georganiseerd door Urgenda. Net als de Bonenestafette vorig jaar dansen we tot 10 oktober de wervelende wals van de bonen en erwten. Kijk op facebook.com/Peulenparade voor recepten, filmpjes en verhandelingen over het telen en bereiden van de gekste en de gewoonste peulbewoners. Bloggers doen mee (#peulenparade), maar ook honderden bedrijfsrestaurants, tot op sommige ministeries aan toe.

Maar nu wij. Hoe komen we af van de chili-con-carnefrustratie, het bruinebonensoepsyndroom? Er is toch meer mogelijk? Nee, niet meteen met humus aankomen. Laten we eens wat anders gaan maken. Kikkererwten met zachtgegaarde kippenlevers, tijm en yoghurt, bedacht ik.

De echte diehards weken zelf gedroogde kikkererwten en koken ze zachtjes gaar in zo’n anderhalf uur. Haasthebbers als ik nemen blik. Bonduelle heeft sinds een paar jaar lofwaardig stevige kikkererwten, maar die zijn voor dit recept te hard. Nu is een blik van de Turk of Marokkaan beter.

Kikkererwten met kippenlevertjes, oregano en yoghurt
Voor 4 personen

300 g kippenlevers
2 blikken à 400 ml kikkererwten
7 eetlepels zeer goede olijfolie
1 rode ui, in dunne halve plakken
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 takjes verse oregano of 1 eetlepel gedroogde
4 gulle eetlepels Griekse yoghurt (met 10% vet)

Verdeel de kippenlevers in niet te kleine stukken. Warm de kikkererwten zachtjes in hun vocht. Bak in een koekenpan in 3 eetlepels olie de rode ui met de knoflook en de oregano tot de ui nét zacht wordt. Bestrooi heel voorzichtig met zout en schep uit de pan. Doe er de kippenlevers in en bak die ook weer heel zachtjes tot ze rosé zijn van binnen, in een minuut of 6. Draai af en toe om, zout op het eind. Meng met de ui.
Giet de kikkererwten af, bewaar het vocht. Druk met de stamper de kikkererwten deels stuk. Meng er zeker 4 eetlepels olie en genoeg heet vocht bij om het smeuïg te houden, plus gul zwarte peper uit de molen. Verdeel de kikkererwten over borden, daarna de ui en levertjes. Doe bovenop een lepel yoghurt.

image_print


Linzenstoof met speculaaskruiden Toscaanse herfstsoep
Linzenstoof met speculaaskruiden
Toscaanse herfstsoep

Reply