Koekjes van bonen


Daar zit je dan, met een groot wildboek op schoot, op zoek naar wat te doen met een eend. Die viel zomaar op de deurmat en dan moet je er dus wat mee. Maar wat? Inspiratie opdoen in een lekker plaatjesboek met recepten is dan mijn standaardprocedure. Kijken waar die eend naar gaat smaken. Heeft dat wat te maken met peulvruchten. Nee, helemaal niet. Tussen alle interessantigheden over valt mijn oog opeens op een recept voor aardappelbonenkoekjes. Die eend kan wel even wachten. Want peulvruchten zijn altijd fijn en minder lastig in de pan. We bakken dus lekkere hartige koekjes. En we hebben nog bietjes om te poffen en witlof voor een salade. Die eend wacht nog maar een dagje.
Het recept heb ik naar eigen smaak aangepast.

Aardappelbonenkoekjes

Dit heb je nodig: 1 potje witte bonen, paar blaadjes verse salie, 500 gram aardappelen geschikt voor puree, 2 eetlepels olijfolie, 1 gesnipperde ui, zout, peper, boter of ganzenvet of een mengsel daarvan om in te bakken,

En zo doe je het: Breng de bonen met de salie aan de kook en laat de smaak van de salie in de bonen trekken. Laat de boel uitlekken en afkoelen. Kook de aardappelen in de schil beetgaar. Giet ze af, laat ze afkoelen en help ze uit hun jasje. Pureer de bonen met de aardappel en roer er de ui door. Breng het mengsel op smaak met peper en eventueel zout (de boontjes zijn al wat zout). Vorm van het mengsel kleine, platte koekjes en bak die in de boter of het ganzenvet goudbruin.

Tip: doe een handje fijngehakte peterselie door het mengsel. Staat vrolijk en is lekker. Je kunt er ook nog wat stukjes paprika door doen als je dat lekker vindt.

Nog een tip: vind je het ‘deeg’ van de bonenkoekjes wat te nat, haal de koekjes dan even door de (rijst)bloem. Dat bakt gemakkelijker.

image_print


Linzen met pompoen La cecina, Italiaanse kikkererwtentaart
Linzen met pompoen
La cecina, Italiaanse kikkererwtentaart

Reply