La cecina, Italiaanse kikkererwtentaart


door Antoinette Coops

Marcus Tullius Cicero was een begaafd redenaar, filosoof, advocaat en politicus. Niet de eerste de beste. Hij sprak de gevleugelde woorden: Non ut edam vivo, sed ut vivam edo Ik leef niet om te eten, ik eet om te leven. Laat het bij deze dame nou net andersom zijn! Deze epicurist in hart en nieren geniet met volle teugen van eten, eten …. en nog eens eten. Van het ontbijt tot het avondmaal, van maandag tot en met zondag. Je mag me alleen ’s nachts voor geen enkel gerecht wakker maken.

Cicero zou lekkerbekkend en met glans alle argumenten van deze smulpaap vóór een Bourgondische levensstijl van tafel hebben geveegd. Vast. Maar wedden dat hij dit eeuwenoude staaltje van pure, bescheiden cucina povera midden op tafel zou hebben laten staan? Om het vervolgens, met smaak, te verorberen?
Ik ben een boon als het niet waar is!

Deze kikkererwtentaart wordt ongeveer een halve centimeter dik:
200 g kikkererwtenmeel
6 dl water
een snuf zout
vers gemalen zwarte peper
0,5 dl olijfolie
olijfolie voor de bakvorm
2 lente-uien
vers gemalen zwarte peper

Roer in een kom het water met kleine hoeveelheden door het meel. Zorg dat er geen klontjes ontstaan. Breng op smaak met verse peper en zout. Laat het beslag buiten de koelkast een nachtje of minstens vier uur rusten.

Schuim het beslag twee keer af en roer het beslag daarna even door. Verwarm de oven voor op 200 graden C.

Was de lente-uien en snij van top tot teen in dunne ringetjes.

Meng de olie door het beslag. Bestrijk een ronde bakvorm met een doorsnee van 30 cm met olie. Giet het beslag in de vorm.

Strooi de lente-ui over het beslag.

Bak de cecina in ongeveer een half uur lichtbruin.

Haal haar uit de oven, draai er nog wat verse zwarte peper en zout over en serveer warm als antipasto of bij een salade. Deze cecina smaakt wat nootachtig en zoet.
Vervang de lente-ui eens door wat verse grof gehakte rozemarijn of oregano. Of bak een cecina naturel, zonder ui of verse kruiden.

image_print


Koekjes van bonen Franse bonenkost
Koekjes van bonen
Franse bonenkost

Comments to “La cecina, Italiaanse kikkererwtentaart”


  1. Op mijn blog http://www.dasanderekoek.wordpress.com vind je wat Cicero nou “echt” over kikkererwten dacht, met een satirische knipoog. Ik heb een zoete kikkererwtenkoek gemaakt met chocolade naar aanleiding van een filosofiecursus over Ciciero! Een filosofisch gebak wat ook nog eens glutenvrij is, met een brief aan zijn vrouw Terentia erbij om zijn huwelijk met haar te redden. Ben je nieuwsgierig, ga eens naar mijn blog!

    Reply

Reply