Lamskoteletjes, cannelini en olie


“Hier, probeer dit eens,” zei Manfred. “Bonen in blik.” Ik was bij Meeuwig op de Amsterdamse Haarlemmerstraat om mijn olijfolietekort te lenigen. De statiegeldfles was net gevuld met Toscaanse olio di frantoio. Maar Manfred heeft meer dan olie. Hij gaf me een heel gewoon blikje waarop stond dat er cannellini in zaten, dé bonen van Toscane, hoewel deze uit Campanië kwamen en als ‘fagioli di Acerra’ voorgesteld werden.

De volgende dag al kwam het uit de kast vanwege een onverwachte gast. Mijn solostukje kalfslever ging in tweeën en werd van hoofdmaaltijd tot Italiaanse ‘secondo’, en vooraf maakte ik als ‘primo’ spaghetti met knoflook, chilipeper en mijn nieuwe olie.

De bonen gaven me een schok, raakten mijn hart en tong op hetzelfde moment. Lang, langer in ieder geval dan Hollandse witte boontjes, ivoor van tint en met onwaarschijnlijk dunne velletjes, zo dun dat ik die bijna niet proefde, zodat er alleen kogeltjes smeuïgheid overbleven, zoete pakketjes samengebalde puree die op mijn tong stierven in de gouden olie van Toscane. Want ja, daar was olie. Daar moet olie zijn, cannellini zonder olie zijn als slakken zonder knoflook, Julia zonder Romeo, Berlu zonder Sconi.

Het was in San Donato in Poggio, bij ristorante La Toppa, kerst 1986, dat ik het licht zag. Noem het een olielamp. Ik had op aanraden van de ober bij mijn lamskoteletjes cannellini besteld, die op een zijbordje verschenen. Ik vond er niks aan. De man zag mijn teleurstelling en informeerde beleefd of ik van de dokter geen olie mocht. Nadat dat misverstand uit de weg was geruimd deed hij het voor: een gulle straal olio di frantoio – hij stond al op tafel, wist ik veel wat daarmee moest – over de bonen, plus een draai peper. De warmte van de boontjes maakte van alles los, bij de olie, en daarna bij mij.

Terug naar nu. Natuurlijk, zelf bonen weken en koken is altijd beter. Maar Manfreds blik smaakte als bij La Toppa. Dus gauw kopen allemaal. Anders behelp je je met iets vaderlanderigs. Erbij: geen lever maar lamskoteletjes. Die kleintjes, enkele, zo’n botje met een klein stukje eraan. Haal het vlees een uur tevoren uit de koelkast. Stook een grillplaat of een koekenpan op. Gril of bak de koteletjes kort aan beide zijden, ze hoeven niet gaar, en warm de boontjes héél zachtjes op. Bestrooi het vlees met fleur de sel of ander zout. Zet een pepermolen en Toscaanse olie op tafel.

Lamskoteletjes met Toscaanse bonen
Voor 4 personen

3 à 4 kleine lamskoteletjes per persoon
2 blikjes van 400 ml witte bonen
Toscaanse olijfolie
peper uit de molen

foto: http://www.presidislowfood.it/ita/dettaglio.lasso?cod=30

image_print


Limabonensalade met tonijn Bonensalade
Limabonensalade met tonijn
Bonensalade

Reply