Linzensoep met citroen


Nu had ik graag willen pronken met een fraai boekje van de Nederlandse Vegetariërsbond uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Maar geen peulvrucht te bekennen. Dat is vreemd, want wat is er nou een betere vleesvervanger dan de boon, erwt, linze, of kapucijner? Maar nee, aardappelen en groente en fruit en dat is dat. Noten, rijst en pasta doen ook niet mee. Onbegrijpelijk wat mij betreft. Wat hebben vegetariërs nu dan veel keus. Of is dit manco iets typisch van dit boekje? Mmmm, ik duik de kast eens even in op zoek naar andere vega-boekjes uit de vorige eeuw. Alles wat ik in huis heb wemelt van de bonen, rijst, pasta en noten! Het is dus iets van de schrijfster mevrouw A.S. Hettema-Fennema. Dat is een geruststelling. Lekker twintigste eeuws peulvruchtenreceptje dan maar? Vooruit, een linzensoep.

Linzensoep met citroen
Dit heb je nodig: 200 gram linzen, 1,5 liter water

, 1 aardappel in blokjes, 1 kop fijngesneden bleekselderij, 1 kop fijngesneden snijbiet, 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlelpels fijngehakte korianderblad, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 1 theelepel zwarte peper, 1 eetlepel gemalen koriander, 1 theelepel gemalen komijn, 2 eetlepels citroensap, zout naar smaak.

En zo doe je het: Was zo nodig de linzen, doe het water in een grote pan en kook de linzen ongeveer een kwartier. Verhit in een andere pan met dikke bodem de olie en doe er de stukjes aardappel in met de zwarte peper, de komijn en koriander. Roerbak 2 minuten op hoog vuur, doe dan de selderij erbij. Nog een minuut roerbakken en dan de linzen erbij gieten met het kookvocht. Breng alles aan de kook en laat tien minuten doorkoken. Doe er vervolgens de snijbiet en de groene kruiden door. Maak af op smaak met zout en roer er dan het citroensap door. Dien heel warm op.

Volgens het boekje ‘de hogere smaak’ is dit voldoende voor 6 personen als voorgerecht.

Lizet Kruyff

image_print


Tortillarolls uit de oven American beans
Tortillarolls uit de oven
American beans

Reply