Linzenstoof met speculaaskruiden


Hierbij een aantrekkelijk recept van gastblogger Joke Boon. Hoewel haar naam uitnodigt tot voor de hand liggende grapjes, houdt Joke ook erg van linzen. En zo rond Sinterklaas is dit wel een erg verrassend spicy recept! (Het recept heeft eerder gepubliceerd op Vegatopia).

Linzen worden wel het vlees der armen genoemd. Omdat ze voedzaam en goedkoop zijn. Linzen zijn vooral lekker en een goede bron van eiwitten. Er bestaan verschillende soorten. Voor het recept van linzenstoofpot gebruik ik vaak twee verschillende soorten; kleine zwarte Beluga linzen en bruine. Ik kook ze apart van elkaar en dat levert als je ze samenvoegt een mooi gerecht op.

Niet alle linzen blijven heel tijdens het koken; zo vallen gele en oranje linzen uit elkaar, dat is prettig als je soep maakt want de linzen zorgen zo meteen voor binding. In dit stoofpotje moet je linzen gebruiken die heel blijven zoals bruine, groene of kleine zwarte Beluga linzen.

Dit heerlijke stoofpotje laat je huis ook nog eens behaaglijk geuren en een restje is de volgende dag ook heerlijk, bijvoorbeeld onder een laagje aardappelpuree.

Nodig voor vier personen
300 gram linzen die heel blijven na het koken (neem één soort of kies voor twee verschillende zoals bruine linzen en zwarte Beluga linzen. Neem in dat geval van ieder 150 gram en kook ze apart van elkaar. De ene linze is eerder gaar dan de andere)
3 stengels bleekselderij
2 winterwortelen
1 rode ui
1 witte ui
1 klein blikje tomatenpuree
2 laurierbladeren
3 tl koek- en speculaaskruiden
200-300 ml fruitige zoete rode wijn
Groentebouillon tablet
Zout en peper
olijfolie
75-100 gram (zachte) geitenkaas per persoon geschikt om te grillen. Bij de meeste supermakrten kun je ronde plakken geitenkaas met een harder randje erom krijgen. Ik neem die; ze blijven mooi in vorm tijdens het grillen.

Bereidingswijze
1 Was en kook de linzen – zonder zout – gaar en laat ze afkoelen in hun kookvocht.

 

2 Neem een braadpan en verhit daarin een flinke scheut olijfolie. Snipper de beide uisoorten en fruit deze zachtjes aan. Snijd de bleekselderij en de wortel in blokjes en doe deze al omscheppend bij de uien.

3 Voeg na 5 minuten de koekkruiden toe en bak even omscheppend mee. Voeg dan het blikje tomatenpuree mee laat even bakken en blus dan af met de wijn. Doe de laurierblaadjes erbij en laat dit zachtjes stoven gedurende 20 minuten. Als de wortel zacht en bijna gaar is voeg dan de uitgelekte linzen toe en eventueel nog iets van het kookvocht. Verkruimel een bouillonblokje erover en roer goed door. Laat nog 15 minuten doorstoven en voeg tussentijds eventueel nog wat van het kookvocht toe. Maak op smaak met peper en zout.

4 Gril ondertussen de geitenkaas 5 minuten op een stuk bakpapier in de oven.

 

5 Schep de linzenstoofpot in een mooi diep bord en leg de geitenkaas erboven op. Een frisse salade ernaast is lekker.

image_print


Bonenschotel met gekonfijte eendenbout Kikkererwten met kippenlevertjes, oregano en yoghurt
Bonenschotel met gekonfijte eendenbout
Kikkererwten met kippenlevertjes, oregano en yoghurt

Reply