Rilettes van witte bonen


Kun je een vegetarische rillettes bedenken? Dat recept is toch gemaakt van varkensvlees, of gans, of desnoods tonijn? Ja hoor, dat kan best, ontdekte ik toen ik een meer dan tien jaar oud kookboekje opensloeg. Het ziet er zelfs zo verduveld lekker uit, dat je er niet aan ontkomt om het eens te gaan maken. Viel echt helemaal niet tegen, al moesten wij het met andere witte bonen doen dan in het oorspronkelijke recept staan. Want kom er hier maar eens om, de cocos de Paimpol. En Paimpol, in Bretagne, ligt niet helemaal op de route dit jaar. Maar mocht u er heen gaan, let dan vooral op dit streekproduct. Een waardevol souvenir.

Rillettes van Cocos de Paimpol

Dit heb je nodig voor vier personen: 250 gram ongedopte verse witte cocos de Paimpol, of een pot Hollandse witte bonen circa 150 gram), 1 ui, 3 tenen knoflook, 1 kruidnagel, 1 bosje bieslook, 1 eetlepel dunne room, 1 eetlepel olijfolie, grof zeezout en peper uit de molen.

En zo doe je het: Dop de witte bonen en kook ze gaar in ruim water met de knoflook en de gepelde ui, waarin je de kruidnagel hebt gestoken Duurt ongeveer veertig minuten. Laat de bonen uitlekken en verwijder de ui en knoflook. Doe de bonen in de kom van een keukenmachine, voeg de room en olijfolie toe en pureer dit alles. Maar maak het niet te glad, er mogen wat stukjes in zitten. Knip de bieslook fijn. Maak de rillettes af op smaak met eventueel wat zout en flink wat versgemalen peper. Doe alles in een kommetje en strooi er de bieslook over. Heerlijk op een geroosterd stokbroodje.

En voor wie het niet kan laten: je kunt er op het laatst wat gerookte makreel door doen. Let op dat je de graten goed verwijderd en trek met een vork het visvlees een beetje los.

Lizet

image_print


Humus anders! Risi e bisi: erwtjes op z’n Venetiaans
Humus anders!
Risi e bisi: erwtjes op z’n Venetiaans

Reply