Risi e bisi: erwtjes op z’n VenetiaansIn de winter kan het ook hoor, dan behelpen we ons met diepvries. Maar de lente begint in de Veneto pas echt als er weer verse erwtjes zijn en de risi e bisi alom op tafel staat. Massaal gaan we dan aan de erwtensoep waar de Noord-Italiaanse harten sneller van gaan kloppen. Of is het toch een risotto, die risi e bisi? Nou, het is iets precies er tussenin, vlees noch vis, geen ja geen nee maar wel zonnig lekker! Het is… primavera.

Het Venetiaanse “bisi” klinkt als een troetelwoord, heel anders dan piselli. En vertroeteld worden ze in dit gerecht, gekoesterd, in de watten gelegd als prima donna’s. Het zijn de krenten in de pap, de gangmakers van het moment, frisgroene, zoete druppels in een romig geheel, stevig onderbouwd door de rijst uit eigen regio, wat spek en wat ui.

Doorwinteren of toch de lente in huis halen, je doet het zo:

1 kg ongedopte erwtjes of 4 ons doperwtjes uit de diepvries
300 gram vialone nano of anders arborio rijst
1,5 liter water
1 bouillonblokje
50 gram boter
2 eetlepels olijfolie
een halve ui
100 gram ongerookt ontbijtspek in dobbelsteentjes
2 eetlepels gehakte platte peterselie
Parmezaanse kaas of oude kaas

Dop de erwten.
Was de lege peulen en zet ze op met het water. Laat de schillen een uurtje koken op klein vuur. Wrijf de peulen door een zeef en vang de puree op.
Filter de erwtenbouillon en doe er de puree in, samen met een bouillonblokje. Heb je geen verse erwten dan doe je alleen het bouillonblokje bij 1,3 liter kokend water.
Bak in de helft van de boter en 2 eetlepels olijfolie de ui, samen met het spek en de peterselie. Doe er de erwten bij, samen met 2 dl bouillon, en bak nog 10 minuten zachtjes.
Voeg de rest van de bouillon toe, breng aan de kook en doe er de rijst bij. Al roerende de rijst laten garen in ongeveer 20 minuten tot hij al dente is en je een dikke soep of, als je het zo wilt noemen, natte risotto overhoudt. Zet het vuur uit en roer er de rest van de boter en 3 eetlepels geraspte Parmezaan door.

Meteen serveren met Parmezaanse of oude kaas.

Muziek terwijl u werkt:
Pass the peas, The JB’s

Antoinette Coops

Antoinette is leerling van Onno Kleyn, woont en werkt in Verona, Italië, vanwaar ze culinair verslag doet op haar blog, kokenmetantoinette.blogspot.com.

image_print


Rilettes van witte bonen Frisse witte bonensalade met yoghurtdressing
Rilettes van witte bonen
Frisse witte bonensalade met yoghurtdressing

Reply