Salade van koddige Afrikaanse oogboontjes


Het oogboontje, ik vind hem leuk. Koddig, bijna. Klein en een beetje krom en lekker buikig, met dat guitige naveltje in zijn holletje. Als je tussen je ooghaartjes doorkijkt zou je zo’n hem zo voor een nierboontje verslijten, maar zo zit het toch niet. Nierboontjes, onze witte en bruine bonen, onze kievitsbonen en nog zo wat, komen oorspronkelijk uit Amerika. Oogboontjes niet. Die hebben een Afrikaanse achtergrond. En ze mogen dan in vorm wel een beetje op nierbonen lijken, ze smaken anders. Aardser. Grondstoffelijker. Hun textuur, hun mondgevoel, is ook anders, minder romig, iets meer weerstand tussen tong en tanden.

Zo puur weet ik het nog niet. Of ik hem lekker vind, bedoel ik. Dat aardse lijkt soms bijna muf. Maar lang, lang geleden maakte ik er in een Catalaanse keuken een verdraaid lekker slaatje mee. En daar kwam ook dat culinaire foefje aan te pas dat we alle

maal goed in onze oortjes kunnen knopen: maak je salade warm aan. Nee, niet bij groene sla of zo, maar wel bij ingrediënten die warm zijn voor dat ze afkoelen. Zoals oogboontjes.
Pep Badía van Hotel Ripoll is Sant’Hilary Sacalm weekte de oogboontjes een nacht en kookte ze heel zoetjes gaar, in een uurtje ongeveer. Hij sneed wortel aan dunne flintertjes, julienne (kunnen wij zo kopen bij de supermarkt – wel de blote naturelversie nemen natuurlijk), en courgetteschil in miniblokjes. De nog warme, uitgelekte boontjes, wortel en courgette mengden we met zout, olie en azijn en daarna lieten we ze samen afkoelen. Zo zuigen de boontjes iets van de smaak op. Maar let op, wat warm lekker is, blijkt eenmaal koelkastkoud flauw. Dus geneer je niet met de smaakmakers.
Voor het serveren deden we er nog gesneden bladpeterselie door, flink wat. En vervolgens bakte Pep er knoepers van gamba’s bij. Of je dat ook doet is eigen overweging. Oogboontjessalade past bij heel veel dingen. Lekker.

Oogboontjessalade
Voor 4 personen

200 g oogboontjes, gedroogd
50 g worteljulienne
schil van 1 courgette, in miniminiblokjes
circa 6 eetlepels olijfolie
circa 6 eetlepels wijnazijn
zout naar smaak
paar eetlepels gesneden bladpeterselie

Onno Kleyn

image_print


Griekse tuinbonensalade Erwtensoep zonder vlees
Griekse tuinbonensalade
Erwtensoep zonder vlees

Reply