Snertmoeder


Ik hoop dat mijn moeder dit niet leest. Want hoe aardig mijn moeder ook is, koken is niet haar sterkste punt. Genieten van lekker eten heb ik van mijn vader geleerd. En koken? Ja, eigenlijk moet ik dat nog steeds eens goed leren.
Maar mijn moeder was meester in het maken van erwtensoep. Bij iedere verhuizing, verbouwing of andere grote kluspartij zorgde mijn moeder voor een grote pan. Die werd ruim van tevoren gemaakt zodat de smaken lekker konden doortrekken. Koud was de soep zo stevig dat ook bij een flinke hobbel onderweg de soep in de pan bleef. Ideaal dus. En erg lekker. Daarom heb ik het recept maar eens gevraagd. Bij deze, van mijn snertmoeder:

500 g spliterwten
1 prei
1 knolselderij
1 winterwortel
1 bosje selderij als er geen groen aan de knol zit
1 bosje peterselie
350-500 g hamlappen
(vroeger gebruikte mijn moeder krabbetjes. Maar mijn vader vindt de stukjes bot onderin de pan niet zo fijn)
1 cervelaatworst (Ze noemt nu Stegeman, vroeger waren dit droge Friese worstjes. Maar de slager die ze maakte is inmiddels begraven)

De spliterwten met de met zout bestrooide hamlappen koken tot de spliterwten gaar zijn. Mijn moeder doet dit in de snelkookpan. In een aparte pan de groente snijden en even met een scheut water koken tot het slinkt. Worst in stukjes erbij. Als de erwten gaar zijn de hele mik bij elkaar gooien en op smaak brengen met peper en zout en een paar druppels tabasco. Zodra het weer kookt is het klaar. Snel laten afkoelen (in bak koud water of buiten met steen erop tegen de katten) Volgende dag is hij helemaal perfect. Opwarmen en eventueel iets verdunnen met water.

Als ik het recept zo lees is het ontzettend gemakkelijk. Wel jammer dat het laatste restje respect voor mijn moeders kookkunst nu echt verdwijnt. Sorry mam, maar bedankt voor het recept!

Yneke

PS: mijn moeder belde net nog even om te zeggen dat ze de wortel en knolselderij raspt voordat het de pan in gaat. Respect: met de hand!

image_print


Peulvrucht voor de luie huisvrouw Soep, saus, wat maakt het uit?
Peulvrucht voor de luie huisvrouw
Soep, saus, wat maakt het uit?

Comments to “Snertmoeder”


  1. […] (plaatje is van farmerspeulvruchten.nl, recept voor mijn snert>>) […]

    Reply

Reply