Soep van Dickens


Het is het Dickens jaar, de goede man is 200 jaar geleden geboren. Dat wordt vooral in Engeland uitbundig gevierd. En som ook een beetje hier. Over eten schreef hij wel, maar het woord ‘boon’ of ‘erwt’ of linze kom je in zijn oeuvre niet tegen. Terwijl het toch een voedingsmiddel bij uitstek is voor de door hem zo prachtig beschreven lagere klassen. Of konden die zelfs geen boon meer kopen? Of hadden ze het vuur niet om de boon te bereiden? Ook in de betere standen komt de boon niet zichtbaar op tafel in zijn boeken. Negentiende eeuwse neus-ophalerij voor dit ondergewaardeerde product? Wie zal het zeggen? In ieder geval heeft de befaamde schrijver wel wat gezegd over soep. Een uitspraak die de moeite van het vertalen waard is.

En soep, ach daar kun je altijd wel wat bonen in kwijt. Dit zegt Charles Dickens (1812-1870): ‘Gezegend de man die de soep uitvond! Want soep verblijdt de vermoeide maag, laat zich rustig verteren, en moedigt het meest nobele lichaamsdeel aan, en komt als een belofte van mooie dingen in de toekomst. Het is een licht experiment om uit te proberen of mijn maag in goede conditie verkeert. Het bevat de grootst mogelijke hoeveelheid voedingsstoffen die met de minste moeite geconsumeerd kan worden.’ Nou, als dat niet over een bonensoepje gaat weet ik het ook niet meer. Een recept geeft hij niet. Maar een 19e eeuws recept vinden we wel in een kookboek uit die tijd. Een Engels kookboek natuurlijk. We gaan te rade bij mrs. Beeton. Ze heeft een prachtig recept voor tuinbonensoep ‘alsof het kip is’. In deze vleesverlaterstijden een goed idee. Kortom: soep van Dickens en een beetje veel van mrs. Beeton. Het recept is een beetje 21ste eeuws gereorganiseerd voor het gemak. Verder lekker zelf experimenteren.

Tuinbonen à la Poulette

Dit heb je nodig: 1 pond gedopte tuinbonen, 3/4 liter bouillon, een bosje tuinkruiden (peterselie in ieder geval), een klontje suiker, 1 eidooier, 1/8 liter room, peper en zout naar smaak.

En zo doe je het:
Koop zo vers mogelijke tuinbonen en zorg dat je na het doppen ongeveer een pond overhoudt. Kook ze bijna gaar, laat ze uitlekken en doe ze dan in de pan met bouillon, de fijngehakte kruiden, en suiker. Laat ze langzaam helemaal gaar koken tot de bouillon een beetje is ingekookt. Klop de room met de eidooier goed dooreen.

Haal de pan van het vuur en voeg het mengsel toe aan de soep. Roer goed dooreen en zet de pan dan weer op het vuur. Maak af op smaak met zout en peper. Laat de soep warm worden, maar niet meer koken. Anders gaat hij schiften. Heb je veel vocht overgehouden na het inkoken, dan kun je ook twee eidooiers gebruiken.

Heb je grote tuinbonen, dan kun je ze het best nog een keer doppen na de eerste kookfase. Volgens mrs. Beeton is dit een recept voor de maanden juli en augustus.

Lizet Kruyff

image_print


Frisse witte bonensalade met yoghurtdressing Limabonensalade met tonijn
Frisse witte bonensalade met yoghurtdressing
Limabonensalade met tonijn

Reply