‘Thaise’ limabonen met munt en


Thais eten, ik ben er dol op. Die heldere, intense smaken, dat gebruik van verse kruiden, die buitelende texturen in je mond! Maar ik vroeg me opeens af waarom je in een Thais restaurant nooit iets met bonen krijgt. Omdat de Thais thuis ook geen bonen eten? Gauw ‘Thai Food’ van David Thompson erop nageslagen. Inderdaad, bonen verschijnen alleen als peul – sperziebonen, vleugelbonen – of als tofu, of in de vorm van taugé. Nou, daar kunnen we wel wat aan doen! Laten we eens rap de exotica van Zuidoost-Azië met de grondstoffelijke smaak van bonen in contact brengen en kijken wat er gebeurt. Met trots stel ik u voor: de limabonen met ei en munt!

Nodig zijn bonen. Ik dacht aan lima’s, lekker groot, zelfgeweekt en gekookt, of uit een blik (bij de Turk of de Marokkaan), maar andere werken ook. Zeker die uit blik zijn teer, dus maken we de smaakgevers apart en mengen er pas op het laatst de peulvruchten door.

Warm de bonen zachtjes in hun kookvocht. Verwijder als je niet van erg pittig houdt de zaden van de pepers. Snijd de pepers fijn. Roer de eieren los met de vissaus en de suiker. Bak de knoflook, sjalotten en rode peper in de olie tot de sjalot zacht wordt – een minuut of 2. Doe er de eieren bij en laat roerend garen tot roerei. Voeg dan de bonen toe zonder vocht – gebruik een schuimspaan. Meng voorzichtig. Serveer op een schaal, bekroond met de rauwe taugé en de munt. Zo, een volwaardig gerecht voor 2 of 3. Thais eten er natuurlijk rijst bij, maar dat is in dit geval nergens voor nodig.

‘Thaise’ limabonen met ei en verse munt

Voor 2 à 3 personen

1 literblik limabonen (of borlotti of rode bonen)

1 groene en 1 rode Spaanse peper

2 eieren

3 eetlepels Thaise vissaus

1 eetlepel suiker

100 gram taugé

handje verse munt

Onno

 

image_print


Peulvrucht voor de luie huisvrouw
Peulvrucht voor de luie huisvrouw

Reply