Toscaanse herfstsoep


door Onno KLeyn

Hoe doet u dat nou, met dat minder brood eten? Ik probeer het, maar het valt niet mee. Koolhydraten zijn niet alleen goedkoop, maar ook makkelijk. Boterhammen, broodjes, bagels zijn gauw belegd met iets met smaak en hup, de buik is weer gevuld. Datzelfde gemak geldt voor aardappels, pasta en rijst. Koolhydraten vermijden en toch lekker eten is een taak, je moet gaan nadenken, anders inkopen, meer geld uitgeven en vervolgens echt in de keuken gaan staan, ook voor de lunch en het ontbijt. En dan werk ik nog aan huis. Als je veroordeeld bent tot broodtrommels of bedrijfskantines wordt het stukken lastiger.

Ik ga daarom de komende tijd een beetje valsspelen. Met bonen. Peulvruchten bevatten weliswaar koolhydraten, maar minder dan al die andere zaken, en zijn daarbij zo vezelrijk dat ze traag zijn, gezond langzaam. Het geeft me de gelegenheid weer eens een forse pan Toscaanse soep te maken. Zijn ze trots op, in de Maremma, in de Monti del Chianti, in de Mugello. U denkt misschien dat Italianen al eeuwen achter de pasta zitten, maar daar klopt niks van. Droge pasta heeft pas in de loop van de 20ste eeuw het midden en noorden van het land veroverd; echt Toscaans eten bestaat uit bonen en brood. Jaja, brood, dat ongezouten, binnen enkele dagen steenharde ‘stomme brood’, pane sciocco, dat in de soep weer eetbaar wordt. Dat laten we weg.

Toscaanse soep is een speeltuin van smaken, texturen en geuren. Voorwaarde is dat je een machtig goede olijfolie hebt om de zaak af te ronden. O, uiteraard is het aanbevelenswaardig om zelf bonen te weken en te koken. Maar ik neem blik.

Toscaanse herfstsoep
Voor zeker 8 porties

20 g gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini)
2 uien, grof gesneden
3 stengels bleekselderij, in plakjes
1 winterwortel, kleingesneden
genoeg olijfolie extra vergine
2 tenen knoflook, geplet
½ groene kool, grof gesneden
1 of 2 takken rozemarijn
4 bouillonblokjes, paddenstoel of groente
3 blikken à 400 ml zwarte, witte of borlottibonen

Week het eekhoorntjesbrood 15 minuten in wat heet water, knijp het uit en hak het fijn. Bewaar het weekwater.
Bak de ui, bleekselderij en wortel een minuut of 3 in een scheut olijfolie. Bak de knoflook en het eekhoorntjesbrood 2 minuten mee. Doe er 1,5 liter water, het zwammenweekwater en de bouillonblokjes bij, breng aan de kook en laat zachtjes 10 minuten garen. Voeg de kool en rozemarijn toe en kook nog eens 15 minuten.

Pureer daarna 2 blikken bonen met hun vocht en voeg toe aan de soep, samen met het andere blik. Met vocht ja, geen idee waarom mensen zeggen dat dat slecht of onsmakelijk zou zijn. Warm goed door, breng op smaak met peper en zout en serveer. Schenk in je bord een gulle sliert olie over de soep; opeten zonder roeren.

 

 

image_print


Kikkererwten met kippenlevertjes, oregano en yoghurt Gemarineerde kikkererwten
Kikkererwten met kippenlevertjes, oregano en yoghurt
Gemarineerde kikkererwten

Comments to “Toscaanse herfstsoep”


  1. Zeggen dat het aanbevelenswaardig en het zelf niet doen, is niet OK,OK!

    Reply

Reply