Voedzame troost in barre tijden


UnknownDe Grote Stroomstoring. De wat? De Grote Stroomstoring! In 2007!
Ach ja, ik weet het. Het heeft landelijk weinig indruk gemaakt: de Apache die een stroomkabel over de Waal aan flarden vloog en zo de Bommelerwaard in het donker en de kou zette. Het begon ook heel sfeervol en romantisch. Tijdens het toetje van het kerstdiner door en voor ‘mijn’ kinderen met een beperking – bij plots louter kaarslicht. ’s Avonds in een zonder straatlantaarns opvallend licht decemberdecor. Geen probleem! Echt wel. Tegen Dag Drie eiste mijn met baby, hormonen en nesteldrang gevulde lijf licht, warmte en vooral erkenning van de barre omstandigheden waarin we moesten zien te overleven. En bij deze graag alsnog!

Op Dag Twee viel het nog reuze mee. Toen de sneeuw feestvreugdeverhogend naar beneden begon te dwarrelen. Ook geen seconde getwijfeld of het etentje voor de aanstaande peetoom wel door moest gaan. Integendeel. Leuk juist! Weer een culinaire uitdaging (zie ook ‘Andermans haard’)! Winkels en supermarkt wegens stroomstoring gesloten? Geen probleem! Echt niet. Niet met een fornuis op gas, voldoende kaarsen en theelichtjes, winterharde kruiden én een kelder vol met bonen. Dus werd het een knusse, troostrijke avond om nooit te vergeten. Met een voedzaam driegangen diner, dat begon met:

Wittebonensoep met rozemarijn en spek

1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 grote pot of groot blik witte bonen
1 l kippenbouillon (al dan niet van 2 blokjes)
1 à 2 takjes rozemarijn
ontbijtspek, bacon of pancetta, in reepjes of kleine blokjes
lekkere (jonge) olijfolie

Bak de ui zacht en goudbruin. Voeg de knoflook toe en bak eventjes mee. Pot of blik witte bonen erbij, de bouillon en de rozemarijn, aan de kook brengen en even laten pruttelen. Bak ondertussen het spek in de koekenpan. Vis de rozemarijn uit de pan en staafmix de soep. Of gebruik de pureestamper in geval van stroomstoring of rusticiteitswens. Schep de wittebonensoep in borden of kommen, bestrooi met spek en druppel er tot slot wat olijfolie overheen.

Shirley Domingus
www.tussenzinnen.nl
@TussenZinnen

image_print


Pugliese tuinbonenpuree Linzen met pompoen
Pugliese tuinbonenpuree
Linzen met pompoen

Reply