Rats, kuch en bonenRats, kuch en bonen
Is het soldatendiner
Rats, kuch en bonen
Doe daar je maaltje maar mee

Dit refrein zong Lou Bandy in 1939 in de mobilistatietijd voor de Tweede Wereldoorlog. Het beschrijft onder andere het soldatenmenu.
Rats is een soort hutspot met verschillende groenten en aardappelen. Volgens Wikipedia is Rats vergelijkbaar met ratatouille.
Kuch is hard brood, brood van enkele dagen oud. En bonen, dat waren gedroogde bruine bonen. Bonen waren typisch soldatenvoedsel omdat ze heel lang bewaard konden worden. Bij een omsingeling door de vijand zouden de soldaten moeten leven van de voorraden die binnen de Stelling van Amsterdam aanwezig waren. Dit recept werd al in de periode van de Eerste Wereldoorlog gebruikt.

Een recept van Rats, kuch en bonen is online gezet door Sylvia Beliën:

Ingrediënten:

500 gram bruine bonen
250 gram winterwortelen in grove plakken
4 uien, in ringen
1 kg aardappels in plakjes
200 gram verse rookspek
1 rookworst
2 moesappelen, geschild en in partjes
25 boter of margarine
Peper
Zout
Eventueel bruin brood.

Bereiding:

Breng in een ruime pan, 1 liter water, wortelen, uitringen, aardappelplakken, zout, rookspek en rookworst aan de kook, in +/- 30 minuten gaar laten worden. Voeg daarna de uitgelekte bonen toe en laat ongeveer 10 minuten de bonen warm worden. Neem het spek en de rookworst uit de pan. Snijdt de rookworst in plakjes. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes. Roer het spek, de worst en de appelpartjes door het groentemengsel en laat het gerecht nog eens 10 minuten door koken. Roer de boter door het gerecht en maak het op smaak met zout en peper. Serveer hierbij donker brood.Reply