Spijs en slowAfgelopen week heb ik me aan een zoet experiment gewaagd. Al eerder schreef ik hoe een proefbakker me verklapte hoe jebanketbakkerspijs maakt. U weet wel, de vulling van gevulde koeken onderuit het schap. De reden voor dit experiment was een bijeenkomst van Slowfood-professionals uit de regio Utrecht.
Luuk Schouten (www.landgoedgroenten.nl ) zou alles vertellen over zijn historische moestuin. En ik zou, volgens de uitnodigingstekst, het verrassende verhaal van de peulvrucht uit de doeken doen.
Op deze bijeenkomsten wordt er van je verwacht dat je ook wat te eten maakt voor de lunch. Uiteraard met het thema in gedachten. Peulvruchten deze keer.

Het zal u niet verrassen dat ik peulvruchten heerlijk vindt. En ik kan zo uit mijn blote hoofd zeker wel twintig variaties noemen van verschillende gerechten met bonen en linzen. Daarom leek het me leuk om eens een zoet gerecht te maken. Iets met banketbakkersspijs…

Ik welde 250 g witte bonen precies 15 uur. Daarna kookte ik de gewelde bonen precies 15 minuten. Na het afgieten en afspoelen van de bonen liet ik ze verder afkoelen in een vergiet. Samen met 400 g suiker, 5 tl amandelaroma, en 75 g maizena draaide ik in gedeeltes het mengsel in mijn keukenmachine tot een dikke drab.
Daarna mengde ik nog een ei erdoor heen. De smaak was zoet en leek inderdaad op de smaak van banketbakkersspijs.

Uiteraard weet ik nu wat ik een volgende keer beter moet doen. De bonen moeten gedroogd worden voor ze de keukenmachine in gaan. De spijs werd drab door teveel vocht. Wat verergerde doordat suiker vocht ontrekt aan de bonen. Ook instant zetmeel ipv maizena zal helpen. Maar dat had ik niet in huis. Verder is het absoluut aan te raden om enkele abrikozenpitten of bittere amandelen mee te draaien ipv aroma. Veel lekkerder. En als ik dan toch bezig ben, is citroenrasp ook wel een erg lekkere aanvulling.
Maar verder viel het resultaat voor een echte bonenliefhebber niet tegen.

Ik heb er een fijn appelkruimeltaartje van gemaakt. Best lekker!

Yneke

(de kruimels heb ik gemaakt van de platte nep-weespermoppen die ik van een restje bonenspijs maakte)Reply