Tuinbonentrauma


door Christine Hoogenkamp

Tuinbonen! Ik heb er kokhalsherinneringen aan. Van die grauw-grijze, veel te grote krengen met een leerachtig vel in een papje met bitterig bonenkruid. En dan ook nog gekookte, kruimige aardappels erbij. Brr… wat doe je een kind aan. Om voorgoed een trauma aan over te houden.

Maar de tijd heelt. En zo raak ik, decennia later, ineens vertederd door de schattige pakjes tuinboontjes à 300 gram in de diepvries van AH. Ik kan ze niet laten liggen. Maar als ik thuis een doosje open maak, komt de herinnering in volle hevigheid terug. Zo lief en klein zijn ze helemaal niet! En ook niet zo groen als op de foto! Meteen krijg ik de aanvechting om de hele boel rechtstreeks in de groenbak te mikken. Gelukkig weet ik inmiddels dat je tuinbonen kunt dubbeldoppen om ze te bevrijden van hun verschrikkelijke vel. Het blijkt in een oogwenk gepiept en vervolgens maak ik er een overheerlijke risotto mee. Ruim voldoende voor drie eters.

Dit heb je nodig:
1 pakje diepvriestuinboontjes
1 ui, gesnipperd
250 gram risottorijst
een visbouillonblokje
50 gram zeekraal
een citroen, rasp en sap
50 gram versgeraspte Parmezaanse kaas (+ wat extra)
olijfolie en desgewenst boter

Stort de tuinboontjes in een schaal en overgiet ze met kokend water. Gooi het water, zodra ze een beetje ontdooid zijn, eraf en knijp de boontjes uit hun grijze velletjes. Breng opnieuw water aan kook.
Fruit de ui in een flinke scheut olijfolie. Niet laten kleuren. Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels glanzen. Doe dan het bouillonblokje en een scheut heet water erbij. Roer. Voeg telkens een scheut heet water toe en roer. Oftewel: maak risotto.

Doe een kleine tien minuten voor het eind van de kooktijd (staat op de rijstverpakking) de boontjes erbij, na een minuutje of wat gevolgd door het zeekraal. Probeer als de kooktijd bijna om is een paar korrels, ze moeten zacht zijn, maar nog wel wat beet hebben. Voeg het citroenrasp toe, een scheut citroensap en een handje kaas. Proef! Doe er eventueel zout, peper en extra citroensap bij. Eindig met een scheutje lekkere olijfolie of een klont boter en laat de risotto nog een minuutje staan met het deksel op de pan. Eet met extra Parmezaanse kaas of, voor de zondagse variant, met een bergje Hollandse garnalen erop, wat gebakken gamba’s of een lekker stukje vis.Reply