Vandaag geen humus!


Ik hoef vandaag niet meer aan te komen met hummus. Lekker maar inmiddels niet meer origineel voor op de boterham na al die bonenbendedagen. En mijn kinderen hebben te gemakkelijk door dat er peulvruchten in zitten. Na anderhalve dag vinden ze het wel genoeg, hoe lekker ze het ook vinden. Vanavond moet ik ook nog iets verzinnen wat niet teveel herkenbare bonen bevat (Dahl met avocado-mangosalsa werd het. Heerlijk!).
Ik herinner me dat Nigella Lawson een hele lekkere linzenpaté in één van haar boeken heeft staan. Normaal gebruik ik de Nigella’s alleen voor chocoladetaarten. Maar in haar kookboeken staat ook nog wel eens wat zinnigs en minder calorierijks. Zij maakt de paté, waarvan ze het recept heeft geleend van Rozanne Gold, met olijvenpasta. Ik gebruik gewoon zwarte en ontpitte olijven voor het tapenadeachtige mengsel.

UIt ‘How to eat’ (vrije interpretatie)
Linzen en zwarte olijven
60 g groene linzen
6 zwarte peperkorrels
20 zwarte olijven ontpit
1 theelepel cognac (echt essentieel)

Kook de linzen met de peperkorrels in ruim water met halve theelepel zout. Kook in een half uurtje gaar. Houd een kopje kookvocht apart en giet de linzen af. Laat de linzen een beetje afkoelen en ‘staafmix’ ze met de olijven tot een gladde massa. Voeg wat kookvocht toe zodat er een smeuïge en smeerbare massa ontstaat. Roer de cognac erdoor en laat verder afkoelen. De paté mag zoutig smaken. Beleg de boterhammen en leg er lekker wat plakjes tomaat op. Als het niet opgaat is de paté nog enkele dagen houdbaar wanneer je het in de koelkast bewaart. Je kunt de paté ook vast met een blik linzen maken. Maar dat lijkt me in dit geval net iets minder lekker.

YnekeReply