Veel te veel vlees?


butchering-pigs-451x494Ik kreeg een vraag voor een televisieprogramma. Hoeveel vlees eten we eigenlijk? En is dat meer dan pakweg twintig jaar geleden of niet? Het antwoord vond ik zelf onthutsend. Er komt heel veel meer vlees op tafel dezer dagen. Zeg maar twee keer zo veel.

In 1992 aten de mensen uit de hoogste sociale klassen 18,9 kilo vlees per jaar, die uit de lagere sociale klassen 26,9 kilo. Dat is best veel, en het werd mogelijk dankzij de intensieve veehouderij en bijbehorende industrie.

In 2010 eten we inmiddels allemaal veel meer vlees dan twintig jaar geleden: 43 kilo per persoon per jaar. Al neemt het aantal vleesminderaars en vegetariërs wel toe: Nog maar 13 procent van alle Nederlanders eet iedere dag vlees. Dat betekent alleen maar dat anderen méér vlees eten.

En hoe zit het wereldwijd? Op dit moment maken dierlijke eiwitten twintig procent van de voeding van alle wereldbewoners samen uit. Als het aan moeder Aarde ligt is vijf procent net haalbaar. Terwijl wereldwijd in de opkomende economieën de vleesproductie en -consumptie alleen maar toeneemt.

In ons land kunnen we dus wel een paar stapjes terug. Wie had in 1992 het idee dat er te weinig vlees op tafel kwam? Juist, vast bijna niemand. We kunnen dus beginnen met onze vleesconsumptie te halveren. En met een goed voornemen hoef je niet tot 1 januari te wachten.

Alternatieven voor de broodnodige eiwitten zijn er genoeg. Vleesvervangers in soorten en maten, maar gewoon, heel natuurlijk: peulvruchten. Die kunnen met groente en granen de smakelijke hoofdrol gaan spelen op ons bord.

Lizet KruyffReply